Известният енергиен експерт Еленко Божков е третият човек, участвал в спирането на метрото в знак на протест срещу правителството. Днес бившият депутат от СДС във Великото народно събрание и член на ДКЕВР, който сега е част от консултативен съвет при президента, беше привикан на разпит в столичното Първо районно управление.

Час по късно прокуратурата излезе със съобщение, в което се казва, че по досъдебното производство за извършени хулигански действия в метрото, предизвикали висок медиен интерес, днес е "установено и привлечено към наказателна отговорност и третото лице, извършител на деянието - Е.Б.". Неофициално беше потвърдено, че това е Божков, обвинението срещу когото е за хулиганство в стратегически обект.

Вчера полицията вече заяви вчера, че другите двама са ексдепутатът от НДСВ и настоящ адвокат Минчо Спасов и 29-годишният Светослав Трайков, активен участник в протестите. Двамата бяха задържани и освободени срещу парична гаранция от 1500 лева и обвинения в хулигански действия в съучастие. Трайков обаче категорично отрече да е участвал в саботажа, просто бил в метрото и се вижда на записите от камерите. 

Прокуратурата уточни, че Божков е обвинен в това, че на 20 юли, в метростанция "Св. Климент Охридски", "в съучастие като извършител с М.С. и С.Т., е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото - като извършителите натиснали бутон "безопасност" на перона в станцията за път №1 и №2, без да има възникнала аварийна ситуация и деянието е извършено в стратегически обект".

Активните действията по разследването продължават под ръководството на Софийска районна прокуратура. Назначени са и предстои да бъдат изготвени експертизи, ще бъдат разпитани и други свидетели на деянието, се казва още в съобщението, в което не се съобщава на Божков да е наложена парична гаранция.

На излизане от Първо РПУ Божков отказа коментар

Снимка: bTV

За последно името на енергийния експерт влезе в новините, след като миналата година беше назначен за член на Стратегическия съвет на президента Румен Радев - "консултативен орган, работещ на обществени начала при президента на Република България и има за цел изготвянето на документи със стратегическо значение, позиции, становища, анализи и др.".

 

Ето какво пише в биографията на Божков, публикувана на сайта на президентството:

"Еленко Божков е роден на 3 юли 1953 г. в гр. Кюстендил. Завършва Техническия Университет в София със специалност Електроинженер - Автоматизация на енергийните системи" през 1977 г.

В периода 1977-1980 г. работи като инженер наладчик в "Пусково Наладъчно Управление" към ДСО "Монтажи", а от 1981 до 1989 г. е научен сътрудник и ръководител на секция в НИТИ "Техенерго"

В периода 1990 - 1991 г. е народен представител в 7-ото ВНС и заместник председател на Комисията по енергетика.

От 1993 до 1996 г. е член на Съвета на Директорите на НЕК, а в периода 1995 - 1997 г. е Главен секретар на Министерство на енергетиката.

В периода 2002 - 2003 г. е Изпълнителен Директор на Енергопроект, а от 2003 до 2006 г. е ръководител на проект "Рехабилитация на блокове 1-4 в ТЕЦ Марица- Изток 3" към "Енергоремонт - Гълъбово".

Член е на Надзорния Съвет на "Енел - Марица Изток 3" за периода 2006 - 2010 г.

От 2001 - 2013 г. и от 2015 г.- досега е управител на "Пирин Ват" ООД. В периода 2013 - 2014 е член на ДКЕВР.

Женен и има син и дъщеря и внуци.

Кредо: С енергия, идеи и опит за Родината!".