България ще предаде на Украйна заподозрения за атаката срещу украинската празозащитничка Екатерина Гандзюк. Алексей Москаленко (Левин) беше задържан при специализирана операция в Бургас на 27 януари.

Украинската служба на Радио Свободна Европа съобщи в събота, че българският съд е разрешил екстрадирането на Левин, за когото беше издадена червена бюлетина на Интерпол.

Окръжният прокурор на Бургас Георги Чинов е поискал Левин да бъде задържан, за да бъде осъществена фактическата екстрадиция. Решението на съда може да бъде обжалвано в седемдневен срок.

Левин, който е прекарал цялото време докато е бил издирван в България, е променил външността си и самоличността му е била установена по пръстови отпечатъци.

При задържането на украинския гражданин в Бургас е била използвана физическа сила, съобщи директорът на Главна дирекция "Национална полиция" Христо Терзийски.

Левин е разполагал със средства и не е било необходимо да работи, докато е живеел в България.

Екатерина Гандзюк

Снимка: БНР

Гандзюк, висша служителка на местната администрация в украинския град Херсон, е една от най-известните правозащитнички в страната. Тя е изнесла на светло редица случаи на корупция, свързани с политици и представители на службите за сигурност.

Задържаният в България Левин е заподозрян, че е организирал нападението срещу на нея на 31 юли 2018 г., когато, отивайки на работа, Гандзюк е залята със сярна киселина.

От получените изгаряния тя умира в болница три месеца по-късно. През юли 2019 г. петима души, обвинени в убийството на Гандзюк, са осъдени на лишаване от свобода за срокове от три до шест и половина години.

Снимка: Телеканал "1+1"

По време на телефонен разговор с българския премиер Бойко Борисов на 31 януари, президентът на Украйна Владимир Зеленски изрази надежда за бързо разрешаване на екстрадицията на заподозрения Левин, съобщи администрацията на държавния глава в Киев.