Бившата шефка на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Асена Стоименова даде показания по делото срещу бившия министър на здравеопазването Петър Москов, заместника му Адам Персенски и още трима души, подсъдими за бартера с турските ваксини през 2015 г., съобщава "Труд".

Стоименова обясни подробно, че ваксините "Пентаксим" се състоят от 5 елемента, четири от които се произвеждат в Лион, Франция и се изпращат в насипен вид в Турция. Там се добавя петият елемент и се доопаковат. Процесът се контролира от френската фирма, а притежател на разрешителното за употреба е турският клон на същата фирма.

"Ваксината "Пентаксим", произведена по този начин, не е разрешена за използване в България", категорична бе бившата шефка на ИАЛ пред спецсъда. Тя обясни, че причината е в спецификата на производството и няма нищо общо с качеството, безопасността и ефикасността на крайния лекарствен продукт.

"Произведеният частично в Турция "Пентаксим" според българското законодателство го прави неразрешен за използване в България, въпреки идентичността на съдържанието", обясни Стоименова.

Досега показания дадоха министри от кабинета "Борисов" 2 и 3 Теменужка Петкова, Румяна Бъчварова, Николай Ненчев и Ивайло Калфин. Самият Бойко Борисов също ще бъде призован като свидетел в някои от първите заседания догодина заедно с вицепремиера Меглена Кунева и още над 20 души.

Бартерът с турските ваксини се наложи заради системни проблеми с доставките през 2015 г. За да не останат децата без имунизации се стигна до дарението на 100 000 дози "Пентаксим" от Турция, в замяна на която страната ни предостави 5 млн. дози ваксини срещу туберкулоза (БЦЖ), произведени от държавната фирма "Бул Био".