По-голямата част от работниците във фирмата във Франция са нямали договори. Това каза на брифинг началник на отдел "Противодействие на трафика на хора" в ГДБОП комисар Людмил Попов във връзка с съвместното разследване на български и френски власти на международна престъпна група, извършваща трудова експлоатация, цитиран от "Фокус".


Както е известно, Специализираната прокуратура, ГДБОП и френските полицейски и съдебни власти неутрализираха една от най-големите до момента международни организирани престъпни групи за трафик на хора с цел трудова експлоатация и пране на пари.

"Има минимален брой открити при претърсванията такива договори, а повечето лица нямат никакви договори. Хората на място се оплакват, даже е имало хора, които са искали да се махнат, но е нямало къде да отидат, нито са знаели език, нито са имали средства, са оставали да работят до края. Повечето са се връщали, както са отишли. Всичките пари са им взети от българската фирма, която им е била работодател там", каза още той.

Наблюдаващият прокурор Евгения Деянова допълни, че при извършените претърсвания на територията на България са били открити в дома на участниците в групата множество документи, които целят да създадат привиден легален поток на парите.

"Имаше договори за дарение между участниците в групата, дори такива от порядъка на 40 хиляди евро и по-малки суми, разбира се. Освен това бяха намерени разписки за закупени стоки, цигари и алкохол, а впоследствие при реализацията във Франция бяха открити множество стекове цигари, както и самите пострадали съобщиха, че участниците в групата са им продавали един стек на цена 60-70 евро. Те са им давали стековете и после са им удържали такава цена за един стек от полученото възнаграждение", обясни още Деянова.

"Преди да почне разследването в ГДБОП са постъпвали много сигнали от различни хора, които са ходили да работят сезонна работа, не са получавали възнаграждения или са получавали по-малки възнаграждения. Съвместно с колегите от Франция започнахме работа по този случай. Колегите от Франция също са много доволни от българската прокуратура и от нас. Българските работодатели са набирали лица от много региони - Търговищко, Бургаско, Шуменско. Българските колеги, които бяха на место с френските колеги, откриха множество бусове, с които са транспортирани незаконно работниците", допълни още комисар Попов.