Еколози предупреждават, че Седемте рилски езера са застрашени заради масовия туризъм. Повече от 200 000 души се качват до тях всяка година, откакто има лифт. Преди това пеша са стигали едва по 10 000.

Вчера туристи сигнализираха, че въпреки забраната, джипове извозват туристите. Вчера беше подаден сигнал, че на хората, които се трупат на опашка пред лифта, за която на моменти се чака по около час, е предлагано да бъдат извозени с високопроходимите автомобили срещу 15 лева.

Вече повече от 10 години след построяването на лифта до Рилските езера те стават все по-модерни и вече не се вписват в представите за диво и девствено място. Ако трябва да се спазва социална дистанция, опашката за лифта ще бъде километрична.

Експерти предупреждават, че чрез масовия туризъм може да изконсумираме красотата на Рилските езера само за едно поколение.

„Има изключително интензивно заблатяване и затлачване на езерата в резултат на ерозията. Най-просто казано това са всичките наши обувки. Ние унищожаваме тревната настилка, а след това дъждовете отнасят почвата до твърда скала. Всичката тази маса, тя е тонове почва, всъщност отива в езерата“, обясни екологът Александър Дунчев.

Еколозите настояват туристопотокът да бъде ограничен.