Българският лекар изгуби своята милосърдност. Голяма част от лекарите станаха търговци. Това заяви пред bTV Пенка Георгиева, председател на пациентски организации "Заедно с теб" по повод смъртта на 3-годишния Александър миналата седмица.

Момченцето почина в четвъртък, след като родителите му търсиха помощ в три столични болници. Според тях детето им е имало остра вирусна инфекция. Впоследствие и сепсис, което обаче още не е доказано. Националната референтна лаборатория е установила наличие на риновирус у момченцето. От лабораторията обаче не твърдят, че той е причината за фаталния край. В неделя почернената майка Златина Петрова разпространи снимката на лекарката от Специализираната педиатрична болница "Проф. д-р Иван Митев", която е отказала прием. Самата д-р Елена Паскалева-Георгиева отрича да е имало забавяне в лечението на малкия Александър.  

Пенка Георгиева попита къде е коментарът на директорите на лечебните заведения.

"Това е системен проблем, всекидневие е да се молят родителите, те се обръщат към нас като пациентска организация. Грубо е отношението към родителите на деца, които са болни, а още повече - на деца с увреждания", каза Георгиева. Тя призова д-р Елена Георгиева към повече смирение. 

Д-р Стойчо Кацаров от Център за защита правата в здравеопазването също е на мнение, че управителите на трите лечебни заведения дължат отговори. 

"Какво ще предприемат, за да не се случи отново. Отговор дължат не само на родителите на това детенце, а на всички родители на малки деца, които са притеснени", коментира още д-р Кацаров. 

Той бе категоричен, че случилото се е абсолютно неприемливо и трябва да има наказани.