"Едно от безопасните места при буря с мълнии е автомобилът, защото гумите на колата са изолатор. По принцип съветът е да се стои далече от отделно стоящи дървета и със събрани крака", това заяви експертът по защита срещу мълнии инж. Радослав Калчев по bTV.

За мълнията, паднала в центъра на Пловдив при продължителните валежи в града и изпепелила дърво, той коментира, че е обичайно явление. По думите му тя не е била от най-мощните, но все пак има сила на удара, която може да бъде сравнена с удар от влакова композиция.

"Дървото не се е подпалило, защото мълнията е преминала около него, но не се е освободила там", каза експертът.

Инж. Калчев обясни, че мълниите се разделят най-общо на: земя-облак, облак-облак или облак-въздух.

"Нас, хората, ни интересуват тези, които са земя-облак, а пилотите на самолети - облак-облак", уточни той.

Явлението суха мълния се появява най-често при горски пожари.

Кълбовидната мълния пък е слабо изследвана.

"Тя е рядък феномен и е изключително опасна - при  допир с твърдо тяло се взривява, защото енергията се освобождава", разясни още Калчев.

Основно правило е по време на гръмотевична буря да се избягват открити места в полето или планината. Предмети като мобилни телефони и чадъри привличат мълниите и са опасни при лошо време с гръмотевици, припомнят още специалисти.

Почти 100 000 мълнии са били регистрирани в Югоизточна Европа за последните 24 часа. Около една трета от тях са били на територията на нашата страна - в следобедните часове в понеделник, съобщи Нова телевизия. Преди няколко дни пък овчар беше поразен от светкавица в благоевградското село Полена. Мъжът оцеля и беше настанен в болница без опасност за живота.

И за днес синоптиците предвиждат опасни валежи и градушки в половин България.

Предупреждението е в сила за областите: Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Смолян, Благоевград, Кюстендил, Перник, София, София-област, Ловеч, Габрово, Плевен, Враца, Монтана и Видин.

Заради обилните валежи и наводнения община Опан остава в частично бедствено положение. Обстановката в Ловешка област вече е спокойна, но снощният проливен дъжд е довел до наводнения на складове в Северната индустриална зона. Тепърва ще се изчисляват нанесените щети и ще се отводняват къщи и дворове. Няма пострадали хора.

Нивата на реките Искър, Осъм, Тунджа и Марица са се повишили вследствие на интензивните валежи през изминалата нощ, но няма опасност от преливания и излизане от речните корита, успокои все пак Илиана Тодорова от Дирекция "Управление на водите" към Министерството на околната среда и водите. Пред БНР тя допълни, че язовирите имат свободни обеми и не се налага контролирано изпускане.