Много малък процент от новородените бебета могат да бъдат инфектирани от COVID-19 по време на бременността, ако майката е болна. Причината е, че антигенът на вируса не преминава вертикално, тоест през плацентата от майката към бебето. Това обясни пред БНТ д-р Радка Масларска, която е началник на Отделението по неотатология, Аджибадем Сити Клиник в болница "Токуда". 

Наскоро стана ясно за случай от Пазарджик, при който 28-годишна жена се заразила с коронавирус в последните три месеца от бременността и при новороденото бяха открити антитела срещу вируса. Дали този имунитет е траен, все още е рано да се каже, тъй като няма достатъчно изследвания по темата, обяснява д-р Масларска. 

"В края на лятото едно голямо проучване във Великобритания и Италия показва, че само при 4% във Великобритания и 5% в Италия има вертикално преминаване на коронавируса през плацентата. При всички деца, при които се откриват антитела срещу COVID-19, се касае за преминали от майките антитела", добави тя. 

През последното тримесечие на миналата година при 11 бебета, родени от майки с коронавирус, в 90% от случаите са открити този клас антитела, съобщи още началникът на Отделението по неотатология в "Токуда". И все пак няма детайлни изследвания какво е количеството на антителата и какъв може да е периодът на защита, защото децата боледуват много по-леко. 

"По-интересното е, че имаме 15 деца, които са се родили от майки с активна инфекция. От тях само при едно се изолира PCR за COVID-19 - тоест детето е имало антигена на вируса и влиза в тези 4%, при които става преминаването по вертикален път. Докато майката беше в много тежко състояние, детето имаше много лека симптоматика", каза още д-р Масларска. 

Що се касае до кърменето, експертът уверява, че вирусът не преминава през кърмата. И кърменето дори се препоръчва, защото детето се ражда имуннокомпрометирано и със защитните фактори на кърмата се създава сигурност за него при адаптацията след раждането. 

Относно рядкото, но опасно усложнение при децата след COVID-19 - мултисистемен възпалителен синдром, той протича с температура над 38 градуса, която не се повлиява от медикаменти и трае над 24 часа. Засягат се поне две системи в организма, като най-често стомашно-чревният тракт, обясни педиатърът и детски ревматолог д-р Калин Лисички пред bTV. По думите му мултисистемният възпалителен синдром може да се засегне също сърцето, белите дробове, кожата, лигавиците и бъбреците.

Най-опасно е ако засегне сърдечносъдовата система, тъй като може да доведе до тежък миокардит при децата. Лечението му е специфично и трябва да се приложи навреме. При някои деца се наблюдават и други усложнения, като гърчове, променено съзнание и шок. 

Точната честота на заболяването не е известна, смята се, че е 2 на 100 хиляди заразени деца, допълни д-р Лисички. У нас са известни 20 такива случаи, като всички деца са излекувани и са добре. 

По думите му не е нужно децата да са били болни от COVID-19 преди това, но със сигурност са имали контакт с болен. "Повечето случаи са свързани с контакт с болен, като при децата се наблюдават много високи титри на антитела. Ние лекувахме такова дете, което нямаше никаква симптоматика в миналото, но майката беше лекувана 44 дни с антибиотик за пневмония. В семейството всички бяха с високи титри, а при детето - 130 пъти над горната граница", обяснява Лисички.