Няма воля за намаляване на държавната администрация, каза пред БНР икономистът от Института за пазарна икономика Зорница Славова. Според нея няма да се случи и сега 20-процентното съкращаване, какъвто призив отправи правителството.

Вчера премиерът Бойко Борисов припомни на министрите, че имат срок да съкратят чиновници във ведомствата им. "Имате един план за съкращаване на администрацията, така че това което ви е казал вицепремиерът Томислав Дончев, привеждайте в необходимия вид", заръча министър-председателят. В началото на декември Дончев разпрати писма до министрите със задачата до 20 декември да дадат предложения за съкращения на персонала. Тогава той уточни, че незаетият щат е 10 000 души при общ персонал от 130 000.

"Имало е много призиви за намаляване на държавната администрация през годините, но това никога не се е случвало. Въпреки че продължаваме да харчим пари за електронно управление и идеята е по-малко работа да минава през хората, което е и способ за борене на корупцията, но това продължава да не се случва. Явно има и някакво незнание от хората на ръководни позиции - колко хора какво работят", коментира Славова. Тя отбеляза, че по последни данни от 2017 г. има дори увеличаване на щатните бройки.

По думите на експерта съвсем малка част от администрацията напуска и то в повечето случаи това е заради пенсиониране. Според нея управляващите нямат стимул да съкращават чиновници.

"Ако се намали администрацията и се въвежда електронното управление, би трябвало да се вижда и увеличаване на ефективността на работата и в редица други сфери, които също са в безвремие от 10 години, и администрацията продължава да е същата - нищо не се променя. Факт е, че се харчат доста пари за електронно управление. Постига се нещо, но то е с много малки стъпки", коментира Зорница Славова. Тя отбеляза още, че едно съкращаване на администрацията ще доведе до по-голяма ефективност и тогава ще може да се увеличат и средствата.

Ефективността може да се измери през работата, не през това колко обучения са минали. Бройката на обученията не са показател за качество. Виждаме, че гражданите продължават да се сблъскват с тази администрация по неприятен начин. Продължаваме точно в сферата на институциите България да е на дъното на ЕС във всички международни индекси, коментира още икономистът от ИПИ.