"Отговорност за нарушенията, направени от пътешественика Беър Грилс при заснемането на филм в Национален парк "Рила", носи българска фирма организатор, на тези хора им е било казано какво може и какво не може. Но дори във филма г-н Грилс казва, че е забавен, защото нарушава всички правила, тоест имаме съзнателно действие", коментира министърът на околната среда и водите Нено Димов пред по bTV.

Както вече стана ясно, през 2017 година Беър Грилс и екипът му заснемат филм в защитения парк. Те извършват груби нарушения като палят огън, ядат жаби, ловуват и дори плуват в едно от седемте рилски езера, за което ще бъдат глобени.

"През август миналата година едни деца танцуваха български народен танц в едно от езерата и тогава реакцията беше точно обратната. Паркът е постъпил правилно и тогава, и сега като е санкционирал. Оставам изненадан защо сме настроени толкова агресивно, когато това го правят български деца и сме готови да простим, когато го прави един чужденец", каза още екоминистърът.

По думите му това показва последователност на министерството.

"В правилника е описано какво е разрешено. Българската фирма е наясно и със законите. Дали сме съответните наказателни постановления на българската фирма. Ще бъде глобен и господин Беър Грилс, ако бъде открит физическият му адрес, но смятам, че това би било трудна задача за министерството", обясни още министърът.

"Имало е трима души, които са придружавали Беър Грилс, но те не могат да бъдат денонощно с него. Предполагам, че сега не искат да дават изявления, защото съм разпоредил вътрешна проверка. Докато тя тече е нормално да не бъдат давани обяснения. Предполагам, че след като приключи, от Национален парк "Рила" ще дадат своето обяснение", обясни Димов.

И добави:

"От министерството няма да търсим лично Беър Грилс. Задължение на парка е да се свържат с него. Ние проверяваме фирмата и парка".

Екоминистърът заяви, че няма нищо лошо в това, че за проблема е сигнализирано от гражданин. Той допълни, че през 2018 г. са извършени над 20 хил. проверки, от тях над 7 500 по сигнали на граждани, а около 2 000 са завършили със санкции.