Тонове умряла риба плувна на повърхността на язовир "Пчелина" до Перник. Причината за това все още не е ясна.

Според местни рибари, които доброволно охраняват и почистват язовира, в продължение на четири месеца река Струма е текла в различни цветове - червена или жълта, имало и пяна, съобщи bTV.

"Алармирахме и РИОСВ и Басейнова дирекция, никой не обърна внимание. Тази вода се вливаше в язовира и в един момент бомбата гръмна. В момента има тонове измряла риба", обясни Марио Антонов.

Народният представител Станислав Владимиров е подавал сигнали за замърсяването на река Струма и конкретно за язовира. По думите му от няколко месеца има голям проблем с реката.

"Аз съм задавал доста въпроси на министъра на околната среда и водите и той отговаря доста уклончиво за това кой е виновен река Струма да тече в различни цветове. И сега съм задал въпрос за умрялата риба, и се надявам този път министър Нено Димов да дойде в Перник и да види", отбеляза Станислав Владимиров.

Той посочи, че по поречието на Струма има много предприятия, и извършителят не е ясен.

Ирена Соколова, областен управител на Перник, отбеляза, че сигналът е имало за умряла риба по поречието на река Струма, а не в язовир "Пчелин".

Проверката на язовира е показала, че има занижени нива на кислород в дълбочина на язовира, пробите още се обработват, каза тя. Сигналът за реката е след изтичане на миещи препарати от един от цеховете, обясни Ирена Соколова. По думите й, тогава е установено наличие на сапунини.

От Басейновата дирекция също посочиха, че пробите показват много ниско ниво на кислород и висока температура.