Противници на плана на Сименс (Siemens) да осигури оборудване за голям въгледобивен проект в Австралия блокираха днес сграда на германския технологичен концерн в баварския град Ерланген, предаде ДПА.

Активисти от движението "Бунт срещу унищожението" (Extinction Rebellion) се залепиха за входа на сграда на Сименс. След това се освободиха с разтворител. Според полицията в протеста са участвали между 10 и 15 души.

Протестът е един от няколкото в Германия през последните дни, последвали след изявление на ръководителя на Сименс Джо Кезер в неделя, че компанията ще изгради железопътната сигнална инфраструктура за мината.

Говорител на компанията каза, че няма нанесени щети, а Сименс няма да предприеме съдебни действия, тъй като протестът е бил мирен.

Полицията също се въздържа от действия.

В изявление Кезер каза, че Сименс ще спази договора си с индийската промишлена група Адани (Adani) за изграждането на железопътната сигнална инфраструктура за мината "Кармайкъл" в щата Куинсланд. Мината е една от най-големите и се очаква от нея да се добият 2,3 милиарда тона въглища за 60 години. Въглищата са едно от водещите износни пера на Австралия.