Десетки протестират пред Министерски съвет срещу застрояването по Черноморието. Конкретният повод е отпадането на забраната за строежи в защитена зона Камчия.

Въпреки че екоминистърът разпореди преди дни отмяна на спорната заповед, еколозите от коалицията "За да остане природа в България" и инициативата "Зелени закони" виждат трайно решение срещу незаконното строителство в развалянето на т.нар. горски заменки в района на Камчийски пясъци.

Още снимки вижте тук >>>

Протестиращите ще посрещнат министрите преди редовното правителствено заседание. За да бъде спасен един от най-известните и все още незастроени плажове у нас, еколозите настояват за разваляне на незаконните заменки, облагодетелствали преди 2009 г. видни бизнесмени с евтини крайбрежни имоти. Частните лица да получат обратно горите си в Централна и Западна България, а Камчийски пясъци да стане отново държавна собственост, призовават природозащитниците.

Еколозите припомнят последните случаи на незаконно строителство край Алепу и Синеморец и настояват за въвеждането на специална защита и незабавно спиране на всички строежи по Черноморието.

Снимка: БТА

"Никой не чу властта да казва, че те ще спрат наистина строителството в защитената зона Камчия", каза пред БНР Андрей Ковачев от "За да остане природа в България".

"Сега не казват, че ще спрат строителството. Не само в Камчийски пясъци, а навсякъде в тези зони би трябвало един километър да не може да се строи навътре към сушата. Едното нещо, за което настояваме, е сега да спрат заменките в района, тази територия още не е държавна, тя не може да е частна, но никой не предприема действия тя да стане държавна. Вече има дори стартирани процедури в Европейската комисия и едната от тях е за тези заповеди за строежи", каза още Ковачев и допълни, че протестите ще продължат, защото "българите не искат да видят страната си съсипана".

Как да живеем на място с тотално унищожена природа? Цялото крайбрежие е застроено, продадено, заменено в разрез със закона. Това питат и скандират протестиращите. 

"Свидетели сме как за пореден път поредни кътчета от природата ни, засега защитени, да ги подарят на т.нар. "инвеститори" или "строители", чиято единствена цел е печалба, като взимат от държавата нещо много ценно на безценица", заявиха още природозащитниците, протестиращи пред Министерския съвет.