Екипи на РЗИ и МВР вече започнаха проверките по големите търговски центрове за спазване на изискването за зеления сертификат, след като днес изтече гратисният период. Проверяват се и заведенията.

Глобата за липса на такъв сертификат е от 300 до 1000 лева при първо провинение, а при следващо нарушение мизата се вдига и санкцията става от 1000 до 2000 лева.

Всички проверяващи вече имат на телефоните си изработеното от Информационно обслужване приложение Covid Check BG, което разчита QR-кода на сертификатите за сложена ваксина, за преболедували, както и за направени тестове.

Затова и немалко магазини, които нямат 100% ваксиниран персонал, още от уикенда изобщо не отвориха врати или пък работиха с намалено работно време.

Снимка: Булфото

Успоредно с проверките продължават и опашките пред моловете на пунктовете, където се правят антигенни тестове. Служители чакаха над 2 часа, за да вземат сертификат и да влязат в магазина, за да работят.

Снимка: Булфото

В Бургас пред един от моловете възникна напрежение, а от управата обясниха, че няма как да изнесат пункта навън.

"Това е координирано с РЗИ. Няма проблем пунктът да е разположен в началото на мола, оградили сме го със сепаратори. Да, събират се хора, правим всичко възможно да разреждаме опашката", коментира пред bTV управителят на търговския център Георги Владимиров.

Снимка: Булфото

Граждани пък подадоха сигнал за липса на проверяващи на входа на един от столичните молове, което веднага доведе на място проверяващите инспектори. Първоначалните впечатления са, че за пореден ден търговските центрове са полупразни, а пред входовете им има повече хора, отколкото вътре.

Междувременно само за няколко часа от информационната система бяха изтеглени над 13 000 сертификата от преболедували, доказани с антигенни тестове.