Екип на Военномедицинска академия започна цялостна дезинфекция във видинската болница "Св.Петка", където броят на заболелите от СОVID-19 достигна 12 процента от числения състав, съобщават от община Видин.

Това става ден след като областният управител Момчил Станков отправи апел към Националния оперативен щаб и министрите на отбраната и здравеопазването за помощ и дезинфекция на видинската болница.

Екипът, който ще извърши текущата дезинфекцията във видинската болница, се ръководи от полковник доцент Андрей Галев от ВМА, национален консултант по инфекциозни болести и се състои от още двама дезинфектори.

Сградата ще се дезинфекцира със съвременни широкоспектърни препарати, като се очаква днес в рамките на 3-4 часа да бъдат обработени помещенията.

След като екипът приключи работа, ще бъдат дадени указания как да продължи дезинфекцията в лечебното заведение.

Припомняме, че положението във Видин продължава да е много тежко. COVID-19 е превзел местната болница, а областният управител поиска незабавна, бърза помощ, включително и от армията. Момчил Станков обясни, че персоналът на болницата е 450 човека, от тях 43-а с положителни проби за COVID-19.