Екип на Спешна помощ в Русе изостави 8-годишно дете само на улицата, след като качил в линейката само баба му, пострадала при инцидент. Родителите вече са подали жалба до районната прокуратура.

68-годишната Корнелия Стефанова се разхождала с 8-годишния си внук Борис в центъра на Русе, разказа тя пред bTV. Жената обаче се спънала в дупка и си чупила крака. Случайни минувачи се обадили на Бърза помощ и линейката дошла за 5 минути.

"Качват жената, т.е. майка ми, в линейката и категорично отказват да вземат сина ми с тях", разказа майката на момченцето Яница Иванова.

Бабата молила екипа да качи и него, защото иначе остава само на улицата, а тя си била забравила телефона, детето също нямало.

"Отговорът на шофьора беше, че няма право да вози дете в линейката. Запалиха и заминаха", разказа Стефанова по телефона.

Бащата на детето също не може да си обясни реакцията на спешния екип.

Йордан Иванов

Снимка: bTV

"Защо не са се обадили на полицията? Защо не са изчакали 3 минути, докато дойде патрулка, която да поеме ангажимента към детето? Те просто са затворили вратата и са тръгнали... Не мога да си го обясня", коментира Йордан Иванов. 

Случайна жена заварила плачещото дете на улицата и успяла да открие къде работи майка му, за да го заведе в офиса й.

"Беше изключително стресиран, уплашен, чувстваше се виновен. Детето е подложено на риск, на риск абсолютен. Всеки един можеше да се възползва от тая ситуация", каза още майка му.

От екипа на Спешната помощ обаче твърдят, че оставили детето на позната на пострадалата. Изтъкват и друга причина.

"Нашите линейки имат направена гражданска застраховка 2+1, което означава, че екипът е застрахован, плюс пациентът, който се вози. По тази причина ние придружаващи пациента не качваме в линейката. По тази причина детето не е взето и то изобщо не е било разстроено", каза медицинският секретар Анюта Балевска.

Здравното министерство обаче започна проверка по случая.