Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон изрази днес подкрепа за държавите от ЕС, които строят огради по външните граници, за да се предпазят от незаконно навлизане на мигранти.

"Има нужда от допълнителни усилия за защита на външните граници", заяви тя на пресконференция след заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи. "Някои държави са взели решение да построят огради и мога да ги разбера, нямам нищо против това. Дали е добра идея огради да се строят със средства от ЕС - не мисля", добави тя.

Йохансон уточни в отговор на въпрос, че изразява мнението на ЕК, а не своето собствено виждане. Тя добави, че държавите са в правото си да защитават границите си и най-добре могат да преценят необходимите за това средства, стига да бъдат в рамките на европейското законодателство.

Европейската комисия по-рано днес потвърди, че е получила писмо от 12 държави - България, Австрия, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Гърция, Унгария, Литва, Латвия, Полша и Словакия, в което се настоява ЕС да подкрепи със средства изграждането на погранични огради. Комисията заяви, че ще отговори по-късно на това искане.

Словенският вътрешен министър Алеш Хойс като председател на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи посочи, че неговата страна също подкрепя призива за осигуряване на европейско финансиране за граничните огради. Той отбеляза, че по 50 мигранти биват задържани на ден в ЕС, след като са пристигнали незаконно. По неговите думи това показва, че външните граници не са достатъчно защитени.