Европейската комисия изрази днес очакване Франция да провери случая с върнатите от границата български сезонни работници. Имаме пълно доверие в проверката на френските власти, заяви говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпрос.

Той добави, че ЕК е представила насоки как държавите в ЕС да действат със сезонните работници. По неговите думи тези насоки не се следват винаги от държавите. Говорителят отбеляза, че комисията се старае да помогне временните ограничения на движението да бъдат ясни за гражданите.

Европейското право не допуска дискриминация, включително на етническа основа, заяви говорителят в отговор на въпрос, свързан с изразените съмнения, че българските пътници са били върнати от Франция, защото били роми. По-рано комисията препоръча държавите в ЕС да пропускат сезонните работници, независимо от общото затваряне на европейските граници заради пандемията от Covid-19.

На 7 май 73 български граждани, включително сезонни работници в земеделието, които не бяха допуснати да влязат на територията на Франция, кацнаха на Летище София с полет от "Шарл де Гол" в Париж. Договорите на гурбетчиите ни били сключени с български фирми. Заминали, защото решили, че щом има полети, значи е разрешено.

В същия ден друга група от около десет български граждани пристигнали на летище "Шарл де Гол". Те са настанени в административен център за чужденци.