Четири държави членки, които бяха засегнати от природни бедствия през 2017 г. - Гърция, Полша, Литва и България, скоро ще получат общо 34 милиона евро помощ от Фонд "Солидарност" на ЕС, след като Парламентът и Съветът одобриха предложението на Европейската комисия.

"Обещахме да не изоставяме нашите държави членки. Обещахме да им помогнем да стъпят отново на краката си. Днес правим конкретни стъпки за изпълнението на тези обещания. До няколко седмици помощта от ЕС ще достигне до тези държави и ще помогне за покриването на разходите за отстраняване на щетите, нанесени от природни бедствия в България, Гърция, Литва и Полша", заяви комисарят по въпросите на регионалната политика Корина Крецу.

Сумата от 34 млн. евро е разпределена както следва:

2,5 млн. евро за гръцкия остров Кос след земетресението през юли 2017 г., 12,2 млн. евро за Полша след бурите и проливните дъждове през август 2017 г., почти 17 млн. евро за Литва, също във връзка с бурите и дъждовете през 2017 г., и за България - 2,2 млн. евро за бурите и обилните валежи през октомври 2017 г.

Със средствата от фонд "Солидарност" на Европейския съюз ще бъде подпомогнато възстановяването и ще се покрият част от разходите за спешно реагиране, временно настаняване, почистване и опазване на културното наследство, за да се намали финансовата тежест за националните органи, породена от природните бедствия.

През януари България подаде заявление към ЕС за отпускане на средства заради щетите от валежите и силните бури на 25 и 26 октомври миналата година. Тогава огромна приливна вълна заля цели села в района на Бургас и Камено, повредени бяха мостове и пътища, училища и болници. Петима души загубиха живота си, десетки останаха без дом. Пожарникари, водолази и доброволци дни наред търсиха изчезнала при потопа жена и помагаха за възстановяване на щетите от бедствието. 

ЕП отчита, че валежите на посочените дати са засегнали около 6000 души. Бедствието е довело до наводняването на 142 жилищни и над 1200 нежилищни сгради, като българските власти оценяват общите преки щети от бедствието на 90.3 милиона евро.