Английският речник "Колинс" обяви "еднократна употреба" (single-use) за дума на годината, като обясни, че кампаниите за намаляване на замърсяването с пластмаса са увеличили четири пъти използването на термина за пет години, предаде ДПА, на която се позова БТА.

"Фразата "еднократна употреба" се използва от глобалното движение за отказване от нашето пристрастяване към продуктите, които се изхвърлят", като найлонови торбички, пластмасови бутилки, сламки, памперси, написа Рейчъл Куин от "Колинс" на сайта на издателя.

Сред претендентите за дума на годината бяха популярният танц флос, "резервен план" (back up plan) от терминологията на Брекзит, обидната дума "gammon" (бут, шунка), използвана за консервативен бял човек.

На последната права - в шорт листата, обаче се оказаха думите: plogging (плогинг - взаимствано от шведския и означава събиране на боклуци, докато тичаш - джогинг); var (ВАР - "Видео асистент рефер" - във футбола) и floss (флос - танцът, при който ръцете се движат обратно на таза. Такъв изтанцува публично неотдавна британският премиер Тереза Мей.)

Миналата година "Колинс" определи за дума на годината "фалшиви новини".