"Ако в България се роди гений, то това ще бъде геният на завистта". Думите са на Елин Пелин и вече намират потвърждение, тъй като се оказва, че единственият в света Паметник на завистта е в България.

Вече 7 години той се извисява над фонтаните в центъра на Хасково. Тежи 1 тон, излят е от бронз и е висок 3 метра. Като в легендата за Икар и тук човекът е разперил ръце, с криле в устрем да полети. Но две огромни, грозни ръце хващат крилете му, за да ги пречупят.

Авторът на паметника Господин Тенев-Гуспата споделя, че за да се пресъздаде завистта, тя трябва да се изучи и обмисли много добре. "Да знаеш много добре какво правиш, да бъдеш аргументиран за всяко едно нещо и за всеки един детайл, за всяка една позиция, за всяка една поза, било дреха", казва той.

Работата около паметника отнема близо година и много труд на твореца, но резултатът е впечатляващ. Авторът обаче не веднъж е усещал завистта на гърба си.

"Гуспата, вика много хубави работи прави, но няма образование. Ех, дявол да го вземе, сигурно е познал, не знам защо толкова ги дразни това, че нямам образование. Много хора са се доказали по един или друг начин, като правят изкуство", допълва скулпторът.

Според него няма благородна завист, това е бягане от отговорност и спасяване от темата в момента.

Творби на Господин Тенев има в Хасково и на много други места. Сред тези, които влизат в различни албуми на родни автори са Хасковски каун, паметникът на художника Димитър Иванов - Лицо, където е съавтор с Петър Панчев.

Паметникът на завистта е издигнат изцяло с дарения.