Единствената жива партизанка у нас Мария Хаджииванова (баба Муша) навърши 100 години. Домът й в Благоевград се оказа тесен да побере всички близки,роднини и приятели, които дойдоха да я поздравят, съобщи "Труд".

Близките й я изненадаха като й подариха торта с изобразена пушка и патрони.

"Ооо, чудесна, прилича малко на моята пушка", зарадва се баба Муша и без проблем духна свещите. "Не зная до кога ще живея, не съм добре и със здравето, обаче ако изкарам до 150 добре, пък после каквото ще да става, пожела си партизанката. На крака при нея дойде и делегация от БСП в Благоевград. Те и поднесоха специален поздравителен адрес от Корнелия Нинова.

Най-щастливи от празника бяха внуците и правнуците на баба Муша, които са четири на четири. Тя не се впечатлява от годините си, нито пък пази някакъв хранителен режим, но е силна и е свикнала да се държи и бори за всичко.

Борила съм се за справедливост и свобода, за нищо лошо, казва 100-годишната партизанка.

Баба Муша е родена на 2 септември 1919 година. През лятото на 1944 година тя оставя на майка си 2-годишния си син Стоян, минава в нелегалност и се включва в Якорудския партизански отряд. Там от края на 1942 година партизанин е съпругът й Георги Хаджииванов. През целия им съвместен живот тя е здравата опора в семейството, в което с Георги Хаджииванов отглеждат и възпитават 3 деца - Стоян, Елка и Роза. За съжаление, Стоян и Елка не са между живите, а за баба Муша днес се грижи дъщеря й Роза.