Раковата клетка е умна и това е епична битка, казва френският онколог проф. Давид Хаят, който я води от 42 години и е свидетел на всеки етап от развитието на лечението й. Помни времената, когато рак звучи по-скоро като присъда и гледа с надежда в бъдещето, в което вярва, че болестта ще е предотвратима и напълно лечима.

Той е първият, който започва битката с пушенето във Франция по времето, в което съветва Жак Ширак по здравните въпроси. Страната, която много обича пушенето, дори на големия екран.

"Хората няма просто да спрат да пушат, зависимостта също е болест."

Той е човекът, който вярва в научно обоснованите иновации, в концепцията за намаляване на вредата и технологиите, които ни предпазват от последиците от рисковото ни поведение.

Той е човекът, който спира да пуши от любов.

Професор Хаят говори пред Dir.bg във Варшава.

Снимка: GFN

Проф. Хаят, срещаме се по време на Глобалния форум за никотина 2022. Тютюнопушенето е сочено за един от основните причинители на редица заболявания, сред които и онкологичните. Бихте ли обяснили връзката между пушенето и рака?

Да, тази връзка е лесна за разбиране. На първо място, ако разгледаме причините за раковите заболявания в света, една трета от всички видове рак се дължи на тютюнопушенето. Това са ракът на белия дроб, ракът на гърлото, ракът на стомаха, ракът на хранопровода, ракът на панкреаса, ракът на пикочния мехур, ракът на бъбреците. Всички тези органи се влияят от канцерогенните и токсични вещества при пушенето. Наследствените ракови заболявания са само 5%, което е много нисък процент, т.е. вашата майка или баща са Ви предали мутирал ген, който е аномалия, и Вие ще развиете рак някога в живота си. 95% от всички ракови заболявания са спорадични, както ние ги дефинираме. Не са наследствени. Спорадични означава, че Вие се раждате с нормални гени, но нещо се случва и тези гени се увреждат, а това води до рак. Това увреждане ние наричаме мутация на ДНК, на хромозомите. Хромозомите са носител на гените, а човекът има 20 000 гени.

Как обаче става така, че пушенето уврежда ДНК-то ни?

Причината са вещества, наречени канцерогени. Тези 95% от случаите на рак се дължат на размножаване на клетки с мутирало ДНК, като мутацията е причинена от излагане на някакъв канцероген. Например физическите ултравиолетови лъчи на слънцето са причина за рак на кожата. Канцерогенните вещества в тютюневия дим са причина за рака на белия дроб. Нитратите в месото са причина за рак на дебелото черво. Човек е изложен на много канцерогени и затова се развива рак. И един от видовете рак се дължи на тютюнопушенето. Защо така? Защото ракът представлява размножаване на мутирали клетки, а мутациите винаги са причинени от излагане на канцероген. На следващо място при рака винаги има зависимост доза-отговор между излагането и риска от развитие на рак, това е потвърдено на 100% от учените.

Какво означава това?

Означава, че ако човек пуши 1 цигара на ден или 20 цигари ден в продължение на 40 години, това е различен риск за него. Ако се пече на слънце за 5 минути или стои на плажа по 5 часа - това е различен риск от развитие на рак на кожата. Ако яде по една пържола на ден или яде месо всеки ден - тогава рискът от рак на дебелото черво също е различен. Ако се облъчва с радиация при изследване със скенер за 10 минути или ако живее във Фукушима или Чернобил, тогава рискът от развитие на лимфом или рак на щитовидната жлеза не е еднакъв.

Има ли как да се определи рискът количествено - тоест по-важно е от колко време пушим или по колко цигари на ден?

Винаги има взаимовръзка между това колко интензивно е излагането на съответния канцероген и риска от развитие на рак. Дозата на канцерогена се определя както от самата доза, т.е. 1 или 20 цигари, така от продължителността на излагане, т.е. 1 или 40 години. Когато нещо гори, се отделя черен дим. Няма значение дали печете патладжан на барбекю някъде в Италия или горите тютюневи листа. Този черен дим съдържа огромен брой вещества - около 7 000 заедно с фините частици, установено е, че 80 от химикалите и частиците са канцерогенни. Затова тютюнопушенето причинява рак. Причината са именно тези 80 молекули и частици. Това е научно доказано и потвърдено от Американската агенция за контрол на лекарствата и храните (FDA). Знаем кои са токсичните и канцерогенни вещества в тютюневия дим и знаем, че има зависимост доза-отговор между степента на излагане на тези 80 вещества и риска от развитие на рак. Колкото по-малко е излагането, толкова по-малък е рискът.

Какво съветвате пациентите си?

Най-добрият начин да се избегне излагането е човек да спре да пуши или никога да не започва. Проблемът обаче е, че пушенето е зависимост. То не е само удоволствие. Ако беше така, хората щяха лесно да спират да пушат. Но то е зависимост, а зависимостта е болест и е много трудно човек да се откаже. Според едно ново проучване 64% от пациентите с диагноза рак на белия дроб продължават да пушат до края на живота си.

Не се ли мотивират хората от факта, че по-трудно биха се справили с болестта си, ако продължават да правят същото, което вероятно я е причинило?

Пушенето е зависимост и отказването е много трудно. А да откажеш цигарите, докато се лекуваш от рак, е още по-трудно. Така стоят нещата. Ние препоръчваме на хората да спрат да пушат, за да не се излагат на никакви вредни вещества. Но защо да не опитаме да направим така, че тези, които не могат да спрат, да могат да продължат да употребяват никотин- веществото, от което имат нужда. Трябва да е ясно, че никотинът не причинява вреда. Той е като кафето. Хората пушат заради никотина, но умират от пушенето. Това са думи на Скот Готлиб, здравен министър на САЩ.

Това доказано ли е научно? Че никотинът не е сред причините на рак?

Абсолютно. Никотинът е напълно безвреден. Има доказателства за това. Да, той ускорява сърдечния ритъм и увеличава кръвното налягане, както и засилва мозъчната дейност, но той изобщо не е канцерогенен. Всички проучвания показват това.

Какво представлява намаляването на вредата - концепцията, която много пъти се споменава на Глобалния форум за никотина от учени от различни държави? И на която Вие сте посветил редица статии?

Накратко казано: опитваме се да предотвратим последствията от неправилното поведение, а не самото поведение. Знаем, че хората практикуват много видове неправилно поведение - шофират на висока скорост, ядат мазни храни и захар, излагат се твърде много на слънце и пр. Ние се опитваме да ги убедим, например съветваме диабетиците да не ядат сладко, младите шофьори да карат внимателно, но те не го правят. И затова прибягваме до иновациите, които спомагат за намаляване на риска, като същевременно хората могат да продължат с неправилното поведение. За шофирането имаме предпазни колани, ABS и какво ли още не. Пак има катастрофи, но вероятността да умреш в катастрофа е много по-малка. По отношение на храненето, имаме метформин за захарите, статини за холестерола. Да, искаме хората да се хранят здравословно, но ако не го правят, поне да приемат тези лекарства, за да не развият коронарна артериална болест, високо кръвно налягане и др. Искаме да се печем на слънце. Добре, но използвайте слънцезащитен крем поне за децата, за да не развият меланом. Както има технологии при бързото шофиране - ABS, предпазни колани и пр., технологии в областта на тютюнопушенето също има. Ето например снусът - използва се в скандинавските държави от 40 години и благодарение на него няма тютюнев дим и тези държави са с един от най-ниските проценти на рак на белия дроб в Европа.

Защо Европа не възприема този подход - снусът е легален само в Швеция, откъдето всъщност произлиза?

FDA го разреши наскоро, а Европа е напът да го приеме. Друг пример са електронните цигари - много по-малко вредни са, защото не отделят дим и няма тютюн. Съдържат чист никотин, който не е канцерогенен. Аз със сигурност бих предпочел моята дъщеря да употребява електронна цигара, а не да пуши цигари. Във Франция 750 000 французи са спрели да пушат с помощта на електронните цигари по данни на здравните власти, има данни и за много други държави -Англия, Германия, Нидерландия.

Как стои въпросът с нагреваемите тютюневи изделия?

Това е третият вид продукти за прием на никотин - усторойствата с нагряване на тютюн и без горене. За да се формират тези 7 000 вещества и ултрафини частици, каквито има в черния дим, трябва да протече процес на горене, независимо дали на патладжана или тютюна. Те трябва да горят, а горенето възниква при температури от над 150°C. Когато температурата е по-ниска от 150°C, протича нагряване, а не горене. При нагряването се образува пара, аерозол, защото водата се изпарява. Дори и тютюневите листа съдържат вода, която се превръща в газ. Той е бял и в него няма фини частици. FDA, Агенцията за обществено здраве на Англия, здравните институти RIVM в Нидерландия и BfR в Германия изследваха тези продукти. FDA тестваха нагреваеми продукти, сравниха ги с обикновените цигари и достигнаха до заключението, че те осигуряват по-добро обществено здраве от цигарите. Защо? Защото в белия аерозол се съдържат 95% по-малко канцерогенни вещества, отколкото в черния дим. И като имаме предвид зависимостта доза-отговор, това означава 95% намалено излагане. Рискът не е непременно 95% по-малък, защото зависимостта не е право пропорционална. Но зависимост между двете неща съществува и затова и рискът е намален. Когато независимо изследване на една от най-надеждните и строги здравни агенции, FDA, сочи това, трябва да им вярваме.

Смятате ли, че е възможен свят без тютюнев дим?

Можем да го постигнем, но ще трябва време. Но има компании - лидери на пазара на цигари, които казват, че до 2035 г. или 2040 г. ще спрат да произвеждат цигари и ще произвеждат само бездимни продукти. Ако лидерите вече правят това - приоритет да са бездимните изделия, а не цигарите и само след 3 години 50% от приходите да са от тях, един ден 100% от приходите ще бъдат от продукти с намален риск. Но цигари пак ще се продават незаконно, като наркотиците, и това е един от проблемите. Когато бях съветник на Жак Ширак в периода 2002-2006 г., аз бях първият, който започна борба срещу тютюнопушенето, защото това бе част от работата ми. За първи път в моята страна, а знаете колко обичат пушенето французите - виждаше се и във филмите по това време. През 1993 г., когато бях в управлението, аз бях този, който увеличи цената на цигарите. Първоначално регистрирахме огромен спад в продажбите на цигари - от 80 на 55 милиарда къса. Но 2 г. по-късно всички отново се върнаха към цигарите. Защото хората се адаптират и приспособяват. Стратегията, базирана само на цената, не дава резултат. Можем да погледнем и данните на СЗО. През 1990 г. тютюнопушенето е било на първо място като причина за смърт в света. През 2017 г., 30 години по-късно, основната причина за смърт в света отново е тютюнопушенето. А са изхарчени милиони, ако не и милиарди за борба с тютюнопушенето. Във всички държави, включително и в България, са въведени политики за превенция на пушенето - високи цени на цигарите, опаковки с обозначения, забрани за пушене и други. Но те не дават резултат, защото пушенето е зависимост.

Запознат ли сте със ситуацията в България?

Да, знам, че имате висока заболеваемост от рак, свързан с тютюнопушене. Всички видове рак, които споменах. Не съм бил в България, но съм работил с български онколози и знам това от контактите си с тях.

Колко е важна превенцията?

Превенцията е най-добрият начин да се изкорени ракът. Но за да има превенция, трябва да се инвестират пари в нещо, което ще даде резултат след 10 години. Ако аз сега като правителство насоча пари, за да помогна на хората да преминат на електронни цигари, ще изминат 15-ина години преди да се види резултатът - по-малко рак на белия дроб. А тогава аз едва ли ще съм на власт. Аз съм правителството, което трябва да плати и за тази цел трябва да събира данъци, а следващо правителство ще обере дивидентите и ползите, които ще дойдат след 10-15 години. Тези продукти трябва и да се облагат по различен начин от цигарите, съобразно намаления риск, който имат спрямо продължаващото пушене. Това е най-добрият начин. Трябват стимули. Трябва да се издигнат бариери пред пушенето, но бариерата трябва да се свали, когато става дума за по-малко опасни продукти. И да, данъците са начинът.

Европа прие План за борба с рака. Според Вас той предвижда ли правилните мерки за намаляване на онкологичните заболявания?

Планът на ЕС според мен е погрешен, защото не се обръща достатъчно внимание на превенцията и той не е изцяло базиран на научни доказателства. Те не искат да работят с тютюневата индустрия и затова се правят, че не виждат някои неща. Но нещата се променят. След 5-10 години, надявам се, ситуацията ще е различна.

Тогава ли ще се промени картината с рака?

Убеден съм, че ще се случи. Аз за това работя от толкова години. Знаете ли, когато започвах работа преди 42 години нямаше почти никаква техника и съществуваха 5 лекарства. А хирурзите, ако имаш малък тумор, отстраняваха цялата гърда или целия дроб. При рак на дебелото черво се слагаше анус претер. Ампутираха се крайници на тийнейджъри със сарком, рак на костите. Лъчетерапията изгаряше всичко. Обичайно бе да видиш жена, чиято кожа е напълно изгорена. А сега 88% от случаите на рак на гърдата се лекуват. Те са лечими и ние успяваме да ги излекуваме. Случва се заради технологиите, новите терапии, подобрената лъчетерапия, по-щадящата хирургия. Всичко се промени. Имам надежда. Знам защо можем да се надяваме да изкореним рака. А междувременно заболеваемостта от рак ще намалее. И това го дължим на науката.

Може би един ден той ще е като грипа?

Един ден ракът ще е лечим. Ще можем да предотвратяваме много от раковите заболявания, а тези, които не можем да предотвратим, ще можем да лекуваме. Но вероятно това няма да стане в рамките на Вашия живот. Няма нищо по-злокачествено от злокачествената клетка. Тя е толкова умна, колкото и лекарят. Клетките развиват интелигентност благодарение на гените. А раковите клетки имат същите гени като тези в моя мозък, когато се опитвам да убия тези клетки. А те се опитват да избягат. Аз водя тази епична битка от 45 години. И всеки път, когато намеря начин да ги победя, те намират друг начин да оцелеят. Но един ден ние ще бъдем по-интелигентни от тях.

Вие самият бил ли сте пушач, професоре?

Да, пушех до 1984-1985 г. Оттогава не съм пушил. Когато разбрах, че цигарите причиняват рак, спрях. Но тази сутрин говорих с един човек и той ми припомни, че преди 1985 г. лекарите пушеха, докато преглеждат пациентите си. Аз самият пушех в отделението, дори и докато говорех с пациентите и им казвах, че са болни от рак. Тогава не знаехме. Но сега знаем.

А как спряхте цигарите?

Ей така. От любов. Бяхме млади и с бебе и отидохме на вечеря с приятели на жена ми. Приятелката на жена ми доведе своя приятел, който умираше от рак на белия дроб. Докато вечеряхме, той изкашля кръв. Знаех, че ще умре до месеци. Когато се прибрахме вкъщи, жена ми каза, че е тъжно, че човекът умира, но е ужасно несправедливо, че той ще остави жена си и децата си сами.


Тогава ѝ казах "Обещавам ти, че това никога няма да се случи с нас."