Днес парламентът реши да бъде въведен акциз за бездимните продукти. Реши го след две салтоморталета на премиера Бойко Борисов и Менда Стоянова. В крайна сметка явно ще има компромисен вариант за ставката, но това не е толкова важно.

Важното е друго - че си затваряме очите, вероятно подпомогнати от нечии бизнес интереси пред възможността да намалим вредите за пушачите в България. При наличието на толкова експертни мнения, изследвания, струващи на други държави милиони, при предстоящи общи за ЕС решения на проблема, ние не зачитаме нищо.

По този повод Румен Гечев днес заяви при обсъждане на предложението - "Сметнахте ли разходите на здравната каса за отсъствията по болест на пушачите?".

Той не пропусна да напомни, че дори и консервативните САЩ вървят към диференцирана ставка за нагреваемите и конвенционалните цигари.

Гечев директно обвини вносителите и яростни защитници на акциза на бездимните продукти, че твърденията им за високи акцизи върху тези продукти в държави като Гърция, Хърватия, Словакия са неверни. "Данните за тези акцизи са публични, моля вижте ги", призова той.

"Къде са разчетите и по отношение на разходите. Бездимните цигари имат същия никотин, който поглъща всеки пушач, но няма 150 токсични вещества. Новите цигари са по-малко вредни", категоричен бе той. Депутатът попита управляващите- като спират въвеждането на тези по-малко вредни цигари, сметнали ли са в бюджетните разходи, колко ще струва това на НЗОК, колко отсъствия по болест ще има поради заболяване, колко загуба на БВП, каквито разчети се правят в САЩ и ЕС.

Това обаче не притесни 101 депутати от ГЕРБ, Обединени патриоти и "Воля", които гласуваха "за" на първо четене. Уточнява се, че точният процент на акциза ще бъде определен между първо и второ четене. Но отсега е ясно, че с поскъпването на тези продукти консумацията им в най-бедната държава на ЕС ще намалее. За сметка на доказано вредните и опасни за здравето конвенционални цигари. Това ще тежи на съвестта на гласувалите "за" депутати.

За останалите нека припомним, че 6-месечно клинично проучване на пушачи, преминали към системата за нагряване на тютюн IQOS, най-напредналата бездимна платформа, показа, че показателите им се доближават значително до тези, които са спрели изцяло да пушат. Данните са категорични - след период от шест месеца осем измерени биологични реакции (първични крайни точки за клиничен риск) се подобряват при хората, преминали на системата за нагряване.

Тоест, по-малко рак, по-малко смърт и повече живот. И то в държавата, където пушачите са най-много на глава от населението в Европа.