Малкият Мехмед, който вчера беше открит жив и здрав след едно денонощие издирване в гора на километри от дома му в Якоруда, е прекарал нощта в социалната служба в Разлог заедно с баба си и днес трябва да бъде върнат на семейството.

В сутрешния блок на БНТ дядото на момченцето на 2,7 години благодари на полицаите и на всички, които участваха в търсенето. Не е разказал какво се е случило, защото е стресиран.

"Много доволни сме от целия екип на МВР. Контактен е, детето е добре. Баба му го е питала къде и с кого е бил, но той все още не иска да каже, стресиран е", каза той.

От самото начало семейството смята, че детето е било отвлечено.

"Не знаем защо е бил отвлечен", каза дядото.

Мехмед бил леко облечен, когато горският го намерил

Снимка: Муртаза Клечов

Горският облякъл детенцето с връхната си дреха и му дал чорапите си

Снимка: Муртаза Клечов

Бащата Зия Юркин обаче беше категоричен пред bTV, че няма как Мехмед да е изкачил сам стръмния склон по пряката пътека и да се озове на мястото, където е открит, защото теренът е много труден за малко дете. Това предположи горският, който го откри, като изтъкна, че разстоянието по прекия път е около 2 км. Близките смятат, че момченцето е било качено на кола по пътя и отведено до това място, което е на около 20 км от Якоруда.

Според дядото на детето то никога не излизало преди и не познава улиците на селото. Излизал само "от каруцата до пътя".

Бабата пък заяви, че похитителят на детето се е уплашил от присъствието на полицаите и жандармеристите и го е оставил на пътя.

Разследващите продължават да търсят истината какво точно се е случило.

Близо година няма следа от изчезнало дете

През октомври миналата година изчезна дете от село Николаево, община Стражица. Вече 11 месеца продължава да няма следа от него. Липсва и официална информация за развитието на разследването по случая. Родителите на малкия Мариян обаче не губят вярата си, че отново ще видят сина си, съобщи БНТ.

В края на октомври миналата година малкият Мариян е бил само на година и пет месеца и едва проходил. Въпреки това, оставен без надзор за броени минути, изчезва и оттогава няма никаква следа от него. Бащата и майката на Мариян са убедени, че детето им не се е изгубило, а е отвлечено.

"Детенцето си беше ей тук. Оттук се е вземало детето, няма начин. Детето самичко никога няма да слезе надолу до чешмата или да отиде нанякъде, защото то самичко не стоеше. Детето ми е отвлечено, аз съм сигурен", каза бащата Стоян Хубов.

Те вярват, че детето им е живо и дори са отпразнували рождения му ден през май, с надеждата, че ще го видят отново.

"Пак си почерпих с бонбони. Знам, че детето ми е живо. Аз съм сигурен, че е живо. Просто си искам детенцето. Друго нищо не искам, искам детенцето да се върне", допълни бащата.

Няма обаче официална информация по следствието, след като и прокуратурата обяви около месец след изчезването на детето, че се разследва отвличане.

"Работят още по случая, доколкото съм запознат. Идвали са много следователи, психолози. Всичко са работили, досега няма никакъв резултат", коментира Румен Цанев - кметски наместник на с. Николаево.

"Аз не мога да разбера таз нашата българската полиция. Голяма държава сме и как може такова нещо, едно дете да не може да се намери. Само да искат, ще го намерят. Аз, ако мога света ще обърна, ще го намеря. И искам да помоля главния прокурор Иван Гешев, малко да вземе по-насериозно този случай", заяви обаче още бащата.