Пожелания за здраве и дълголетие отправи днес 104-годишният Стефан Цонев към силистренци в навечерието на празника на града - Кръстовден.

Снимка: Bulphoto

"Най-възрастният" столетник в Силистренска област, а може би и в страната, посрещна близки и приятели с бодър дух и в крепко здраве. Още толкова години си пожела дядо Стефан, а на младите да стигнат и минат неговите лета. Гръмогласният старец още при вида на микрофона и камерата започна да разказва за дългия си житейски път, пише "Булфото".

Снимка: Bulphoto

Роден през далечната 1915 г. в село Бабук, Стефан от малък се захваща с работа и едва 12-годишен става ратай в румънско стопанство. Там се научава на коларо-железарство, почетна професия по онова време. След освобождаването на Южна Добруджа от румънска окупация открива собствена работилница, а по-късно започва работа в новите МТС-та. През това време каруците все повече намаляват и бай Стефан се научава да поправя трактори. И така до пенсионирането си през 1970 г.

Снимка: Bulphoto

Построил три къщи, отгледал и възпитал три дъщери и един син, днес дядо Стефан се радва на петима внуци, 6 правнуци и една пра-пра внучка. Тайната на дълголетието, по думите му се крие в "чистия живот", с много малко пиене, никакво пушене и хубаво месо, а днес с повече мляко и сирене. Никога не е боледувал, споделиха близките му, освен редки настинки. Но най-важното, сподели столетникът, било "всеки да си прави добре сметката".

С хубав празник и подаръци, най-близките роднини на дядо Стефан го уважиха и вдигнаха наздравица.

"Да дойдете и догодина за 105-годишния ми рожден ден", покани отсега Стефан Цонев и седна с кутия бонбони до портичката на къщата да посреща съседите.