С тържествена церемония днес бе осветен първият християнски храм в девинското село Брезе. Днес е исторически ден за село Брезе, където досега храм не е имало. Това посочи Пловдивският митрополит Николай, който оглави празничната литургия и освети новопостроения храм "Св. Йоан Предтеча". Християнският молитвен дом е изграден изцяло с дарения.

"Ония, които са построили този храм, са вложили душите си, защото от всичко най-трудно се строи храм Божи", посочи в неделната проповед митрополит Николай. Той допълни, че в Брезе никога не се е извършвало досега чинопоследованието освещаване на храм.

"Днес се ражда за нов живот нов храм Божи, а храмът е сърцето на един град или село, което тупти с импулсите на Божествената благодат", каза митрополитът.

"Нека този храм бъде символ на вярата, упование на всички, които влизат в него в трудни моменти, нека бъде храмът, в който те споделят радостта от своите постижения", заяви при освещаването областният управител на Смолян Недялко Славов. Според него днес е паметен и исторически ден за Брезе, след като "в сърцето на Родопите едно свято и добро намерение се увенча с успех".

Храм-параклисът "Св. Йоан Предтеча" е построен благодарение на дарения от цялата страна.