Пловдивският митрополит Николай сравни медиите и интернет с фалшивите морски фарове, който примамват вражеските кораби да се разбият в скалите в днешната си проповед си навръх празника на своя небесен покровител св. Николай.

„Чували сте, че по време на война поставяли фалшиви фарове, та вражеските кораби като ги видят, да се устремят към тях и да налетят на скали и рифове, и да потънат“, подчерта владиката пред миряните в препълнения храм „Св. Николай Чудотворец“ в пловдивски квартал „Христо Смирненски“.

По думите му същото се случва в нашето съвремие.

Пътуваме си ние, човеците, по житейското море и изведнъж някаква неестествено ярка светлина на някакъв лъжлив фар, лъжлив ориентир, привлича погледа и ни увлича да тръгнем към него, като че там ще ни се открият невероятни перспективи. И толкова силно крещят тези лъжливи ориентири чрез интернет, чрез телевизията, чрез радиото, чрез вестниците, чрез медиите, че е толкова трудно да устоим“, каза още митрополитът.

Той допълни, че затова днес ни е нужен св. Николай, който да ни помогне да вървим по правилния път, по който свети истинската светлина на тоя фар, чиято светлина е запалена от силата на божията благодат.

„Този път води към отворените и чакащи ни райски двери“, заключи пловдивският владика.

Дядо Николай получи поздравителни адреси по случай именния си ден от патриарх Неофит и от Симеон Сакскобургготски.

„Бог да ви дари с крепко здраве и сили, бодрост на духа и още по-голямо дръзновение в апостолската и пастирската мисия, която Вие носите с достойнство и чувство за високата отговорност“, се казва патриаршеското поздравление.

Да поздравят дядо Николай в храма дойдоха на крака областният управител Здравко Димитров и командирът на 68-ма бригада Специални сили бригаден генерал Явор Матеев.