Заради необосновани обвинения срещу лекари в обезкръвената специалност "Педиатрия" настъпи още по-голям отлив. Това каза пред журналисти председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, който обясни, че съсловната организация досега не е взела отношения по случая с починалото преди дни в болница "Пирогов" 3-годишно дете, тъй като са изчаквали резултатите от проверките.

Проверяващите са посочили в докладите си, че детето е починало от двустранна хеморагична пневмония, придружена с кръвоизлив в надбъбречните жлези. Повече от 800 хиляди пациенти в света годишно умират заради подобни състояния, уточни той. Неоснователно бяха наранени д-р Елена Георгиева и всичките ни колеги, каза още той. Маджаров изрази категоричното си мнение, че съсловната организация твърдо ще защитава медици, когато са нападани без доказателства. Призовавам всички да се борим заедно за истината, за да се гради доверие и вяра, защото има необходимост от това, добави още той.

В големите лечебни заведения трябва да има спешни портали, а хората ясно да знаят къде могат да потърсят помощ при нужда, вместо да се губи време, заяви Маджаров.