Четири пласта история разкриха варненските археолози в сърцето на града през 2019 г. Античност, римско време, византийско и края на Османската империя могат да се видят в пространството известно като "градинката до ДЗИ".

"Това е уникален късмет както за археолозите, така и за Варна и за България", смята археологът доц.д-р на историческите науки Валери Йотов от Регионален исторически музей-Варна, предава "Булфото".

Още снимки вижте тук >>>

Най-доброто решение е там да се обособи един парк, който да показва археологията. Такова решение вече има, но трябва да бъдат премахнати две дървета, които са в разкопките, за да се реализира проектът.

Снимка: Булфото

И въпреки че разрешение за отсичането им има още от 2019 година, заради варненска политическа партия, която настройва обществеността, това се бави.

"Със заповед на министъра на културата е разпоредено да продължат проучванията и да бъдат премахнати двете дървета. Обектът придоби значение не само за Община Варна, но и за друга публика от цялата страна. Това е много добър шанс за археологията на Варна и на България. В един жив град имаме една свободна площ, която е незастроена, което трудно се случва в град като Варна. Този шанс да се разкрие тук архитектурна археологическа културна ценност, в случая крепостна стена от Югозападния сектор на древния Одесос, е добър късмет. Трябва да бъдат премахнати дърветата, за да продължим със следващата стъпка за превръщането на зоната в отворен музеен обект, подобно на Римски терми. В зоната на архитектурните находки ще бъдат премахнати само две дървета, които са с компрометирана коренна система и може да са опасни за гражданите. Ще се премахнат само дървета, които са "възседнали" крепостната стена, останалата зеленина ще бъде запазена", обясни още ръководителят на обекта доц. д-р Йотов пред журналисти днес.

Снимка: Булфото