Миряните в Харманли ще посрещнат в събота - 28 септември, две икони, за които се вярва, че са надарени с лечебна сила. Това съобщиха от местната администрация. "Пресвета Богородица Скоропослушница" и "Пресвета Богородица Касперовска" от град Ананиев - Украйна ще пристигнат в 16,30 часа на площад "Възраждане" пред община Харманли. Литийното шествие ще стигне до храма "Свети Иван Рилски", където иконите ще бъдат изложени за поклонение, гласи програмата.

Тя включва вечерно богослужение в църквата, а на следващия ден и Божествена света литургия, по време на която вярващите отново ще могат да се помолят пред светините. Те ще останат в града на Белоногата до 1 октомври, когато ще отпътуват за Свиленградската духовна околия.

От общината уточняват, че иконата "Света Богородица Скоропослушница" е светинята на манастира "Дохиар" в Света гора. Историята разказва за монах, благодарение на молитвите пред образа на Божията майка върнал загубеното си зрение. С легенди за чудеса и изцеления е свързана и църковната живопис "Пресвета Богородица Касперовская".