Напрежението в Мъглиж е овладяно след вчерашните сблъсъци между роми и униформени в града, при които бяха ранени петима полицаи, съобщи на извънреден брифинг тази сутрин старши комисар Георги Хаджиев - директор на ОД на МВР Стара Загора.

Двама души са арестувани. Полицията издирва още един от нападателите.

"Аз го призовавам, след като беше така смел да посегне на колега, сега да бъде така смел да се яви пред правораздавателните органи и да понесе своята отговорност. В момента обстановката в Мъглиж е спокойна. Има засилено полицейско присъствие на входа и на изхода на града, изградени са КПП-та и се проверяват преминаващите", заяви ст. комисар Георги Хаджиев.

По думите му са нанесени материални щети върху полицейската техника, а заради добрата си екипировка униформените са с повърхностни наранявания.

Тази сутрин ситуацията в Мъглиж е привидно спокойна, но все още има засилено полицейско присъствие в града - около 100-тина полицаи бяха разположени, след сблъсъците в ромската махала.

Напрежението ескалира вчера, след като служителите на реда получават два поредни сигнала за нерегламентирани състезания с конски каруци, които могат да предизвикат катастрофа на пътя. При поредният сигнал полицаите са посрещнати с дърва и камъни.

Конфликтът започва след сигнал за надбягвания с каруци в село Черганово, където при опит да си свърши работата полицай беше ухапан, а след това служителите на реда отиват в Мъглиж, за да задържат агресивния мъж и са посрещнати от група жители на махалата. Полицаите са ранени на излизане от махалата, след като са арестували хората, за които са отишли. На излизане те са били атакувани с камъни, летящи предмети.

Има данни, че катастрофата в събота край Казанлък, при която загинаха двама млади хора, е предизвикана от каруца на пътя.