Отрицателни са пробите за коронавирус на двама от изолираните пациенти в Хасково и на мъжа, който е настанен в инфекциозното отделение на университетската болница "Св. Марина" във Варна, съобщи БНР.

Началникът на инфекциозното отделение в МБАЛ-Хасково д-р Красимира Кинова обясни, че отрицателните проби са на мъжа и жената, които след завръщането си от Тайланд са вдигнали температура и бяха приети за лечение в отделението. В Хасковската болница остава трети пациент, от когото също са взети проби за изследвания за коронавирус. Той е 40-годишен мъж, работил като заварчик в Шри Ланка. Неговите резултати се очакват до дни.

"На 3-ти, в понеделник, търси помощ при личния лекар. Той му прави рентгенова снимка и съответно с диагноза бронхопневмония е насочен към Вътрешно. От Вътрешно като разбират, че е пребивавал в Шри Ланка, веднага го насочват тук. На него днес ние ще изпратим проби за грип, парагрип и за коронавирус", допълни д-р Кинова.

В Хасковското инфекциозно отделение работят по инструкции от София. Все още персоналът няма предпазно облекло.

43-годишният мъж, който е настанен в УМБАЛ "Света Марина" във Варна, пък се е върнал от Китай. Началникът на клиниката доцент Диана Радкова уточни, че са отрицателни и пробите му за най-опасните щамове грип.

От събота правителството обяви в България четвърта от общо пет степени на опасност заради коронавируса. Всички, които се връщат от Китай, ще бъдат подложени на 14-дневна карантина.