Двама българи, които работят в земеделския комбинат "Пелагония" в Битоля, са поставени в домашна изолация, потвърдиха от Центъра за обществено здраве за информационния сайт Сакам да кажам.

Работниците са под наблюдение, защото са били в Италия. Те пристигнаха вчера в Битоля и се явиха за преглед в Центъра за обществено здраве. Разговаряно е с фирмата, в която работят и е обяснено, че не трябва да ходят на работа. Според препоръките двамата ще бъдат в домашна изолация за 14 дни. В този период те ще се следят от санитарни инспектори и служители на Центъра за обществено здраве. Двамата нямат симптоми на заразяване с коронавирус, но трябва да се изчака този период от 14 дни под здравно наблюдение, каза директорката Елизабета Кръстевска от Центъра за обществено здраве.

Това е първият случай на домашна изолация на лица в Битоля заради съмнение в коронавирус.

Нови случаи на носители на COVID-19 бяха регистрирани по света

За възстановилите се от коронавируса пациенти, изписани от китайски болници, но след това отново тествани позитивно, е установено, че не са заразни. Това заяви днес Го Янхон, служител в болничната администрация в Национална здравна комисия, предаде Ройтерс.

На пресконференция той каза, че е необходимо да бъде задълбочено познанието за новия вирус и да се подобри наблюдението върху оздравелите пациенти.

След завръщането си от Китай президентът на Монголия Халтмаагийн Батулга и членовете на придружаващата го делегация са поставени под 14-дневна карантина, съобщи днес монголската осведомителна агенция Монцаме. Батулга е първият държавен глава, посетил Китай след избухването на епидемията през януари, отбелязва Ройтерс.

ТАСС предаде, че над 1600 последователи на южнокорейската християнска секта "Шинчхонджи" са изолирани със симптоми на коронавирус. По думите на Ким Хан-нип, заместник-министър на здравеопазването, това е станало, след като лидерите на сектата са предали на властите списък с имената на нейните последователи на брой 310 хиляди. От тестваните досега 110 хиляди сектанти у 1638 са били констатирани симптоми на инфекция.

Двама граждани на Република Южна Африка, членове на екипажа на круизния кораб "Даймънд принсес", който от близо месец стои под карантина в Япония, са носители на COVID-19, съобщи здравното министерство в Претория. Те са настанени в японска болница, без да проявяват засега симптоми на заболяването, предаде АФП.

Един гражданин на Киргизстан, също член на екипажа на "Принсес даймънд", е дал положителна проба за коронавируса и ще бъде хоспитализиран до пълното му възстановяване, съобщи киргизстанското външно министерство. Досега Киргизстан не е съобщавал за регистриран случай на заразата на своя територия, отбеляза Ройтерс.

Президентът, премиерът, министрите и всички високопоставени чиновници в Сингапур няма да получат по една месечна заплата, като средствата ще отидат за допълнително заплащане за медиците и служителите, които пряко се занимават с борбата с коронавируса, предаде ТАСС, като се позова на изявление на министъра на финансите Хен Сви Кит. Агенцията отбеляза, че премиерът на Сингапур получава месечно равностойността на около 125 хиляди долара и е най-високо платеният политик в страната.