Десетки жители на шуменските квартали "Макак" и "Мътница" протестираха днес срещу изискването да имат винетки, за да пътуват до областния град. Те се събраха на входа на "Макак", където поискаха и оставката на директора на Областното пътно управление Димитър Ковачев.

"За да се стигне до Шумен се минава и по републикански път, но се водим квартал, а не село и не би трябвало да ни се искат винетки", каза пред репортер на БТА жител на кв. "Макак".

Недоволните граждани заявиха, че утре имат готовност да протестират и в кв. "Мътница". Част от тях казаха, че ако няма резултат от действията им или решение по проблема, след 1 февруари ще организират протести, включващи и затваряне на пътища.

Жителите на двата квартала се отказаха от първоначалното си намерение да изразят недоволството си днес на кръговото кръстовище на пътя София-Варна, край кв. "Макак", след като от АПИ не са разрешили протест на това място.

Част от тях вчера се срещнаха с кмета на Шумен Любомир Христов, който ги информира, че има възможност изискването за винетки за жителите на двата квартала да отпадне, след като е разговарял с ръководството на АПИ и МРРБ. Общинският съвет в Шумен първо трябва да подкрепи подготвяна от Христов докладна записка с подобно искане, след което да се изпрати писмо до МРРБ с решението и искане за преместване на зоната на действие на винетките.

По думите на Христов друга възможност за отпадане на винетките за жителите на двата квартала е ако съответните пътни участъци бъдат прехвърлени от държавата на общината, но необходимите средства за поддръжката им са прекалено много за местната администрацията.