Телата на два делфина, единият от които очаквал потомство, са били изхвърлени от морето в района на Созопол. В сигнал до bTV зрител твърди, че става дума за умишлено убийство.

Труповете на животните са се появили в най-южната част на плаж Алепу. На неприятната находка се натъкват летовници.

"Тъжна гледка. Това не е първият нито последният случай. Виждал съм много изхвърлени делфини“, разказа туристът Георги Шицов, който е видял телата на морските бозайнци на 23 май и как други хора ги снимат с телефоните си.

Снимка: bTV/Диляна Петкова

Екологът Димитър Попов пък коментира, че от направените снимки се вижда, че женската е била бременна с добре развит плод и съвсем скоро е щяла да даде живот. Той уточни, че това са били от най-дребния вид китоподобни – морска свиня.

„Не може да се твърди, че е умишлено убийството, но със сигурност има умишлено изрязване на части от тялото след смъртта и изхвърлянето на сушата, в момента се вижда, че липсва главата“, каза още експертът, който видя на място какво е останало от тялото на единия делфин, другото вече го няма.

Той обясни, че най-сериозното въздействие от човешката дейност върху бозайниците е риболовът на калкан с дънни мрежи. Според него тъй като популацията в Черно Море е затворена – щетата е особена.

Сигнал за случая към РИОСВ не е постъпвал. Въпреки това над 30 подобни сигнала са подадени тази година, обясни Попов.

„Също така през последните години започва все по-активно да се търси нефт и газ, което се случва чрез сеизмични проучвания. Забелязваме, че системно МОСВ не изисква ОВОС. В някои региони за някои специфични видове морски бозайници въздействието е много силно“, твърди експертът.

Ако станат свидетели на мъртви животни, учените съветват да първо да се направи снимка на животното, а след това да се подаде сигнал до спешния номер 112. Очаква се проверката на Община Созопол и на РИОСВ.