На 11 декември 2014 г., в района на жп спирка Мурсалево, управляваният от Смирак камион с мандарини падна върху релсите заради свлачище на главния път Е-79 и се запали. В този момент бързият влак Благоевград-София, управляван от машиниста Димитър Христов, се удари в горящия ТИР. След удара пламна и влакът, но всички 95 пътници в него бяха изведени от машиниста и превозната бригада - Кирил Стефанов и Васил Джартов, и нямаше пострадали.

Вчера подсъдимият Пьотр Смирак за първи път се появи в съдебната зала на Районния съд в Дупница. Полякът се призна за виновен и поиска делото да протече по съкратената процедура, което бе прието от магистратите.

Шофьорът е обвинен за това, че управлявайки товарния камион "Скания", не се е движел със съобразена скорост, както и че не е предприел аварийно спиране веднага, след като е видял зоната от прах на неговата пътна лента, съобщиха специално за Дир.бг от Районната прокуратура в Дупница.

Така 37-годишният Смирак е причинил по непредпазливост значителни имуществени вреди в размер на над 5,6 милиона лева на мотрисата "Сименс", собственост на БДЖ, щети по камиона, собственост на полската фирма "Макстранс" в размер на над 220 000 лева, както и щети по железния път и контактната мрежа.

Предвиденото в НК наказание е от една до десет години "лишаване от свобода". Тъй като полякът се призна за виновен, присъдата му по закон трябва да бъде намалена с една трета.

Процесът ще продължи в края на септември.