Така председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова коментира пред БНР случая с "Популярната каза" в Дупнница.

Преди дни избухна огромен скандал в Дупница, където кредитни кооперации обявиха несъстоятелност а стотици граждани загубиха парите си. Оказа се, че шефът на кредитната кооперация е вложил парите в голям хотел, а според вложителите имал и имоти в Гърция.

След като държавата не може да ни защити, да се върнат братя Галеви, призоваха измамени съкооператори на "Популярна каса".

Стоянова подчерта че такива ВСК има и в синдикатите. Правилата там, обаче, не дават възможност за превръщането им в пирамиди.

Имотите не са на кооперацията, вече са прехвърлени и ще бъде трудно да се върнат парите. В кооперациите също има устав, който всеки трябва да е подписал и приел да участва в него. Единственият контролен орган е КЗП. Но там не са постъпвали подобни сигнали. Иначе тя би могла да се поинтересува защо лихвата е толкова висока и дали с нея не се цели измама, каза Стоянова.

Шефът на бюджетната комисия припомни, че тези договори не се обявяват в публичното пространство. И при нарушаване на такъв договор единстен арбитър е съдът.

По думите на Стоянова не може заради всяка бълха да изгаряме юргана. Не може със закон да забраняваме дейности, които са полезни за хората, но понякога се възползват алчни хора, подчерта тя.

Не помислиха ли вложителите от каква дейност могат да се получат 14-15 процента лихва? При фалита на КТБ говорехме за висока лихва от 8 процента. Трябва да се научим да бъдем отговорни към деянията си и към парите, които влагаме, смята Стоянова.

Следващата седмица ще приемем правила за избор на председател на Комисията за финансов надзор и е възможно до края на месеца този избор да се състои, каза още Менда Стоянова.