13-годишно момиче вече е било прието в болницата в Бургас с амнезия, много ниско кръвно и натравяне. Според лекарите новата дрога води до загуба на паметта, тъй като действа директно на мозъка. Освен това може да увреди двигателни функции на тялото, както и да предизвика сериозни проблеми със зрението.

"Диаманта" младежите приемат през носа или с малка лъжица. Първоначално според тийнейджъри дрогата създава усещане за супертонус и самоувереност. Точно тези усещания обаче карат младежите да шофират бясно, да пият до забрава, както и да се подлагат на екстремни преживявания.
Така например 21-годишен англичанин едва не загинал на Слънчев бряг. Дрогиран, той се качил на електрическа рикша и се забил в движещ се срещу него автомобил.

Дрогата в големите барове и дискотеки се продава в листчетата с късметчета към кафето. Цената й започва от 35 лева за грам, ако е разредена, или 60 лева за чист "диамант".
Според разследващите на младежите я продават бармани и охранители. Те нямали право да завишават цената, защото ги пребивали, ако изкарат допълнително пари за тях.
За сметка на това обаче дилърите им дават по 10 лева на всяка продадена доза.

Според разследващите "диамантите" са сходни по произход на т. нар. Пико - синтетичен наркотик, метаамфетамин, който се извлича от ефедрин и фосфор. Новата дрога се смята за заместител при действието на кокаина. За да може дрогата да се отличава на пазара, тя се оцветява допълнително с боя за яйца.

Преди дни антимафиотите в София са разбили "кухня" за дрога в едно от близките до града села. Готвачите взимат по 50 000 евро за всяка нова рецепта.
Дилърите на новата дрога са предимно ученици.