Древно съкровище изненада археолозите край строящ се път в Видинско. Става въпрос за четири некропола и около 900 находки. Те са открити край село Синаговци при спасителни археологически проучвания по трасето на пътя Видин - Ружинци - Монтана. Част от некрополите са от ранножелязната епоха, ранноримската епоха (I в. пр. Хр - I в. сл. Хр.), от ерата на принципата (II-III в. сл. Хр.) и от Първото българско царство (Х-ХI в. сл. Хр.), съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Снимка: АПИ

Открити са и останки от стопанство от III в. сл. Хр. със земеделски инструменти. Сред археологическите находки са сребърни денари от I в. пр. Хр. по времето на републиканската епоха и от II в. сл. Хр., когато династията на Антонините е управлявала Римската империя.
Снимка: АПИ

В археологическия обект край с. Синаговци са открити и множество структури - ями и вкопавания, от къснобронзовата и ранножелязната епохи. Регистрират се също вкопавания и пещи от периода на I в. пр. Хр. - I в. сл. Хр.

Археологическото проучване на обекта се изпълнява по график и се очаква да завърши до края на август т. г.

Снимка: АПИ

За опазване на културно-историческото наследство при строителството на големите пътни проекти археолозите от Националния археологически институт с музей при БАН в момента извършват проучвания по трасето на автомагистрала "Хемус" и на път I-1 Видин - Ружинци - Монтана.