Десетки цистерни, камиони и коли се събраха край една от по-малките бургаски безниностанции, за да тръгнат на протестно шествие към изхода на града.

Повод за недоволството е проектозаконът за търговията с горива, който беше приет на първо четене.

Във Велико Търново от бранша се събраха на извънредно съвещание, за да решат дали ще има национален протест в София.

Според малките и средни търговци текстовете са лобистки, който ще ги изхвърли от бизнеса и в крайна сметка ще доведат до вдигане на цените за крайния потребител. Според проектозакона техните обекти се приравняват на големите вериги - с гаранция от 20 до 500 хил. лв. и уставен капитал от 3 млн. лв.

Така, ако днес бензиностанция с 2000 л. продажби на ден предплаща ДДС всеки месец, то скоро може да се наложи собствениците да предоставят и още гаранции.

Според вносителите на проектозакона, с новите правила ще се намали делът на сивия сектор, който заема близо 30% от пазара на горива.

"Легалните трябва да се регистрират срещу 3 лв. удостоверение, колкото ще им струва ламинатът в министерството. Трябва да могат да се подпишат т.е. да имат поне средно образование и от всичките си бензиностанции трябва да декларират поне 20 000 на бензиностанция собственост. Никакви 3 млн., никакви висши и никакви глупости", подчерта Емил Димитров-Ревизоро от ОП пред bTV.

Търговците обаче питат защо не се пипат фирмите и данъчните складове, където, според тях, става контрабандата. Според тях не може да се говори за подобряване на конкурентната среда, ако с един закон фирмите на пазара се стопят от 4-500 до 30.