Дойде времето на мръсния въздух. През уикенда в София се очакват прекомерни нива на запрашаване. Системите за предупреждения показаха, че се очаква концентрация на фини прахови частици до 100 микрограма при норма 50. В петък столичният квартал "Дружба" беше обявен за един от най-мръсните в София.

"Това са стойности, които са с няколко десетици на микрограм над нормалното. Праговата норма е 50 микрограма на кубичен метър на фини прахови частици за 24 часа. За "Дружба" беше отчетено 70 микрограма на кубичен метър. Тази стойност не е чак толкова висока", заяви Лорита Радева от Комисията по опазване на околната среда в Столична община пред Нова тв.

Тя допълни, че причините за тези стойности са антициклоните и слабото движение на въздушни маси.

"Хубаво е гражданите да използват градския транспорт, вместо личните си автомобили. В дните на прекомерно замърсяване ще има "зелен билет" на цена от 1 лв.", каза още тя.

Лорита Радева отправи апел към гражданите на 16 ноември, когато България ще отбележи Деня за по-чист въздух, да слязат от автомобилите си.

Освен в София, през почивните дни завишени нива на замърсен въздух се очакват и във Видин.

"Според данните за изминалото денонощие имаме отчетени четири случая, при които има завишение на фините прахови частици във Видин. В изминалите дни имаме периоди, които във всички часове на нощта, е отчетено прекомерно замърсяване на въздуха. В някои часове имаме замърсяване два пъти над нормата", каза директорът на РИОСВ-Монтана Деница Славкова. Тя допълни, че една от причините за тези стойности е началото на отоплителния сезон.