Получихме всички видове ваксини, вече има ваксини по всички канали. Очакваме приятни изненади по отношение на кратката характеристика на продуктите. След 20 май за "Пфайзер" ще се даде възможност ваксината да се съхранява 4 седмици. Това съобщи на брифинг във връзка с решенията на Националния ваксинационен щаб главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му, неговото най-силно притеснение са резултатите от дългите празнични дни, тъй като през последните два дни отново се наблюдава ръст на хоспитализираните болни с коронавирусна инфекция.

Според доц. Кунчев са напреднали много нещата ваксините на "Пфайзер" и на "Модерна" да се прилагат и върху деца и през следващите два или три месеца това ще стане факт. По думите на главния държавен здравен инспектор, ваксинацията ще се провежда по три начина - при общопрактикуващите лекари, чрез онлайн платформата за записване и в "зелените коридори" за имунизиране. 

"Можем да стартираме вече и пета фаза през един от трите действащи канала. Тя включва хората, лишени от свобода в затворите, хората, които пребивават в бежански центрове, ще се ваксинират чрез подвижни кабинети и хората, които са от по-трудно достъпни групи. Има нужда от информационна кампания. Ваксините ще бъдат повече от желаещите да се имунизират в цяла Европа", допълни доц. Кунчев.

По думите на главния държавен здравен инспектор, "зелените коридори" ще работят ежедневно при наличие на необходимите количества. Той каза още, че в Сливен и Ямбол интересът за имунизиране е доста нисък.

Ние ще съдействаме на туристическия бизнес, за да има успешен летен сезон, отбеляза той и добави, че почти всички хора, над 90%, си слагат втора доза на ваксината на "Астра Зенека".