COVID-19 показа, че силната страна на ЕС не е в здравеопазването, защото всяка държава решава сама за себе си. Липсва общата координация в съюза. Доколкото е възможно, поддържам постоянни контакти с колегите от Сърбия, Македония, Румъния. Ниското ниво на нови случаи в Гърция бе постигнато благодарение на един много сериозни мерки, но едва ли те ще задържат тези ниски нива още дълго време. Това заяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Целта ни е на първо място да продължим да поддържаме този баланс между това да държим под контрол инфекцията и в същото време да не спираме икономиката. Когато оценяваме една ситуация, трябва да имаме предвид броя на заразените и колко от тях всъщност имат нужда от медицинска помощ. Кои възрастови групи са засегнати, има ли медицински работници сред засегнатите... На база на тези анализи се взимат решенията кои мерки да се отпуснат и кои да се затегнат'', коментира той.

Здравният инспектор смята, че ако вълната на повишаване на новозаразени продължи, сме длъжни да реагираме и да наложим допълнителни мерки в местата, където е най-рисково. "Сред вариантите са отново да бъдат затворени дискотеките и да се забрани достъпът до футболни мачове. Ние работим с данни за заболеваемост на 100 000 души за период от две седмици. Вземайки тези данни за 15-дневен период, България и Румъния си делим пето или шесто място в Европа. Водеща е Швеция по брой на заболеваемост в Европа, а на Балканите е Северна Македония, която е с четири пъти по-голяма заболеваемост от нас. В Израел заболеваемостта също е много висока, а там дори върнаха повечето строги мерки'', каза още той.

"Мен ме притеснява не толкова характеристиката на вируса, колкото липсата на доверие, а то е изключително ниско. Не може 40-45 процента от хората да твърдят, че не съществува такъв вирус. Да кажеш, че този вирус е измислица, е просто пълно безумие. До момента ние успяваме да държим инфекцията под контрол и всички сме вторачили поглед във ваксина или лекарство, което ще реши проблемът перманентно", посочи доц. Кунчев.