"Една крачка ни остава всичко да бъде наред, болните от коронавирус изключително намаляха, почти сме накрая на ситуацията", това прогнозира пред bTV за пандемията полк. доц. Георги Попов – ръководител на катедра "Инфекциозни болести“ във ВМА.

По думите му има различни хипотези за това какво предстои, но класическата е, че има епидемична опашка – ще има единични случаи, докато се преодолее целият процес.

"Още в средата на януари обсъждахме с ген. Мутафчийски възможността коронавирусът да дойде до България предвид масовото разпространение в Китай. Не сме предвиждали обаче да засегне в такива мащаби Европа и САЩ, Бразилия", призна Попов.

"Най-възрастният ни пациент е 92 годишният дядо Тодор, който се пребори с болестта, но дълго време престоя при нас. Сега дойде на контролен преглед и ни каза, че си отива във Варна да си копае лозето. Той е със свеж ум, интересува се активно, загрижен е за внучетата – да не ги зарази“, сподели лекарят.

"В голям степен успяхме да запазим българските лекари, сестри и санитари", категоричен беше той.

Доц. Попов разказа и за посещение на лекари от ВМА в Италия – в болницата в Павия.

"Болницата Сан Матео има 5000 души персонал, създали са организация, споделиха, че не са взели бързи мерки. Преминали са над 5000 заразени с коронавирус през тази болница до миналата седмица“, каза той.

Там са били обсъдени генетичните предразположености за болестта, както и БЦЖ ваксината.

За лечението на коронавирус с кръвна плазма Попов отбеляза, че дава добри резултати, когато се прилага навреме.