Администрацията най-накрая успя да проумее, че е "хубаво да се вслуша в гласа на хората, които само това работят и само от това разбират". Това каза в интервю по БНР доц. д-р Андрей Чорбанов, ръководител на Департамент "Имунология" в БАН, който анализира разпространението на Covid-19.

"Като че ли се убедиха, че факторът със заплахите не работи, факторът със стряскането на хората по-скоро прави една изключително силна поляризация, която може да доведе до много-много неблагоприятен ефект. Може би 10-15% от хората буквално навлязоха в параноя, къде оправдана, къде не", отбеляза доц. Чобанов.

"От друга страна изключително се повишава съпротивата на обществата срещу въвеждането на мерки, без зад тях да стоят някакви реалности като заплаха. Хората сами виждат, че около тях няма масово болни, няма масово умиращи хора, няма масово падащи по улиците - нали си спомняте едни кадри в Ухан как падаха хора по улиците и здравните служби ги събираха", коментира специалистът. Той изтъкна, че "това нещо не се случва в Европа и това е причината хората да реагират".

Политиците в момента предпочитат по-умерено да се опитват да въздействат върху поведението на хората, каза доц. Андрей Чорбанов.

Виждаме, че никъде няма главоломна тенденция с бясно увеличаване на случаите, навсякъде има леки синусоиди, изтъкна имунологът.

Ясно е, че вирусът не се предава на открито, че се предава в колективи, които са страшно близо заедно, интимно заедно - например футболен отбор или едно семейство, отбеляза Андрей Чорбанов. Той определи мерките за затваряне по домовете като абсурдни, защото забавят, но не спират разпространението на заразата.

"Ако се затворим отново по домовете и мазетата, без да се срещаме с други хора, ние ще намалим бройките до разпространение само в най-близките хора от семействата. В момента, в който тези мерки спрат, а те няма как да продължат дълго, отново ще се върнем в същата ситуация. Това е един порочен кръг, в който ние постоянно влизаме и излизаме, разбирайки, че това няма да ни помогне."

Доц. Андрей Чорбанов припомни, че все още в световен мащаб се води дебат дали хората умират "с" или "от" коронавируса, а у нас масово се записва "от". Понятието "болен" е доста по-различно от "позитивен", подчерта доц. Чорбанов.

"Запазете повече нормалност, защото и след вирусната инфекция трябва да останем хора", апелира ръководителят на Департамент "Имунология" в БАН.

"Вирусът няма да премине, докато не се срещне с всички потенциални свои гостоприемници и хора, които могат да бъдат позитивни. Ще има, разбира се, голяма група хора, които никога няма да бъдат позитивни", коментира доц. Андрей Чорбанов пред БНР.