Почти във всеки самолет, който каца в България, откриваме по един заразен с COVID-19. Tова алармира главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в сутрешния блок на БНТ. Той призова завръщащите се в родината граждани да дават сигнал още на летището, ако имат притеснения и симптоматика. Само така ще могат да им помогнат незабавно, без да заразят още хора, подчерта доц. Кунчев. 

"Има четири механизма за намиране източници на заразата - болниците, разбира се. Вторият -  вълната от завръщащи се от ски центрове в Западна Европа, както се случи с Банско, а след това ние разнесохме вируса към Израел и Македония. Трето - хората, които се връщат от чужбина. Добре е да влезем и в тяхното положение - нямат здравни осигуровки, някои работят нелегално, нямат изход. Единствената им цел е родината, която да им помогне. Моята молба е, всеки, който има проблеми и оплакване да подаде сигнал още на летището, за да може ние да му помогнем максимално бързо. И да спасим всички останали, за да не става както в момента е в Хасковско - екстремно се налага да действаме. В почти всеки полет установяваме положителни проби", коментира доц. Кунчев. 

Той подчерта, че България е на първо място по успеваемост в справянето с пандемията. Заразените медици у нас са доста по-малко от броя в най-засегнатите страни. Там болните лекари са около 20%, докато у нас говорим за около 11%, каза Кунчев и сподели, че се надява този процент да намалява. Той подчерта, че би могло да се говори за пик на заразените в седмицата около 20-и април, но това не означава, че опасността е отминала. 

"Ако виждаме развитието на ситуацията, то наистина в седмицата около 20-и април може да се говори за някакъв пик на заразата. Всяко едно приемане, че ситуацията е свършила, както виждам в голяма част от обществото заради разхлабването на мерките, е грешно. За съжаление, не е така. Много внимателно следим хода и реагираме съгласно единична ситуация", каза главният здравен инспектор. 

Той е категоричен, че повторно затягане на мерките все още не е изключено.

"Това е критерият, който за наше улеснение сме приели в щаба - условно ако имаме в рамките на 3 дни по около 100 случая, тогава ще се говори за повторно затягане на мерките. За нашите оперативни цели 3 дни с по над 100 души е сигнал за връщане на мерките", обобщи той. 

Това може да се случи вече само със заповед на здравния министър по инициатива на доц.Кунчев, от който зависят и рестрикцитие. 

"Зависи много дали нарастването на заболелите е дифузно в цялата страна или откриваме огнище, за което взимаме мерки и то е потушено, както вече се случи на няколко места", обясни той. 

Здравният инспектор е категоричен, че в момента болниците у нас се справят със ситуацията и ако темповете останат същите ще издържат.

"Затруднения имат три болници, а не цялата страна. Първа бе ударена болницата във Видин, където говорим за заразени 10% от персонала. В Сливен и в Ямбол не е толкова тежко, но подобни ситуации се решават на местно ниво. Да изпратиш тесни специалисти - инфекционисти или реаниматори от други точки е трудно в момента. С реорганизация вътре в болницата и помощ от други лечебни заведения  - това е начинът", каза Кунчев. 

Той е категоричен, че заразата няма да изчезне изведнъж, но за овладяване на положението може да се говори ако има стациониране на случаите по 40-50 на ден, както е в момента. 

"Така и здравната система може да осигури лечение без да се засегне цялото общество", обобщи Кунчев.