Държавата трябва да осигури възможност на всеки български гражданин да се ваксинира. Идеята е обаче да достигнем 70-75% ваксинирани, но никак няма да е лесно. Това заяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"В момента се изготвят списъци с медицинските специалисти, които имат желание да бъдат ваксинирани. Има големи разлики между желаещите медици от отделни лечебни заведения, в отделни градове. На места интересът е малък - 20-30% желаят да се ваксинират, на други - почти 100%", каза Кунчев.

Той си обясни разликата с това, че доста хора биха искали да има повече данни и опит с ваксината.

"Изследванията сред над 40 000 души обаче дават надеждна информация", допълни Кунчев.

"Страните, където започна имунизацията, ще натрупат опит, а това ще даде допълнителна информация. Медиците, които не желаят да се ваксинират в началото, ще могат да го направят и на по-късен етап. Очакват се 125 000 дози от ваксината при първата доставка, ще има и други доставки - 250 000-300 000 дози. През това време вероятно ще получат разрешение и другите ваксини. Би трябвало да има документ, че даден човек е ваксиниран. ЕК работи в насока за създаването на единен европейски документ", каза главният държавен здравен инспектор.

"Даваме си сметка какво затруднение е да не работят детските градини. Имаме намаление със 7,1% на новите случаи. Всичко има смисъл, за да намалее темпът на разпространяване и смъртността. Можем да изкараме едни нормални празници, със събиране на 10-15 души. Но ако се събираме в огромни компании, резултатът ще го видим на 7-8 януари", каза в заключение доц. Кунчев.