Слагането и ползването на ръкавици от сервитьорите е опасно. Самата кожа е непропусклива за корона вируса и носенето им е абсолютно безсмислено. По-добре е да се мият по-често ръцете, а не да се носят цял ден и с тях да се пипа всичко. Това каза пред Нова тв доц. Андрей Чобанов от БАН. Той е на мнение, че седенето на пейките не е опасно, а пръскането от въздуха като форма на дезинфекция е безсмислено.

"Ако вирусът бе толкова устойчив, защото се говореше, че се задържа часове на твърди повърхности, в света нямаше да има само 4 млн. души заразени, а щяха да са 4 милиарда", каза още доц. Чорбанов.

Попитан за направата на ваксина, защото много научни екипи в света в момента се занимават с тома, той каза, че у нас също работят. "В рамките на 3 месеца ние можем да сглобим ваксина, но проблемът е, че обществените поръчки се бавят до 1 година. Дори и реактивите да са препоръчани от института "Пастьор", ние пак трябва да минем през обществена поръчка", каза доц. Чорбанов.

Според него голямото забавяне при направата на ваксина идва от тестовете, защото изпитанията траят година. "Тестовете за безвредност са много важни, те са много бавни. Ако се ускорят, се поема голям риск за страничните ефекти. Не искам да съм на мястото на човек, който ще сложи подписа си под ваксина, която не е минала тестови изпитания. Докато не мине цялото население през този вирус, той ще си живее", добави още той.