Хиляди здравни специалисти се събраха на протест пред сградата на Министерския съвет в столицата и временно затвориха две от лентите за движение по бул. "Цар Освободител".

Заедно с българския трибагреник недоволните издигнаха транспаранти "Искаме бъдеще за медиците днес", "Стига унижение", "Качествени здравни грижи чрез утвърдени медицински стандарти", "Осигурете здравни грижи за нашите родители", "Осигурете здравни грижи за подрастващите - нашето бъдеще". Полицейското присъствие в района бе засилено.

Протестиращите настояват минималната работна заплата на медицинска сестра да бъде 900 лв. и 1100 лв. начална стартова заплата за лекар. Те искат и за задължително спазване на договореностите в колективния трудов договор, както и увеличаване на средствата за детско и училищно здравеопазване с ясни правила при разпределянето на възнагражденията. Друго искане на протестиращите е да имат възможност за самостоятелни практики на медицински сестри и фелдшери.

Всички снимки вижте тук >>

Снимки: Иван Григоров

Протестът е организиран от КНСБ и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Преди седмица стана ясно, че 50-те милиона лева, обещани за по-високи възнаграждения, са намалени на 6 милиона и че не всички медицински сестри имат увеличение.

Снимки: Иван Григоров

В отговор в петък премиерът Бойко Борисов свика спешна среща, след която здравният министър Кирил Ананиев обясни, че държавата всъщност е дала не 6 млн. лв., а близо 86 млн. лв. и основания за оставката му няма.

Председателят на здравния синдикат към КНСБ Иван Кокалов призова да спре разединението в съсловието, което според него се случва в резултат на политическа намеса.

Минка Стайкова от Българската асоциация на специалистите по здравни грижи, в която членуват медицински сестри, рехабилитатори и лаборанти, призова за повече средства за здравеопазване, за заплати, за пари за училищно и детско здравеопазване и за контрол върху разходването на средствата в сектора. От асоциацията предлагат още да има повече възможност за допълнителна квалификация на хората от съсловието, за които те да не плащат с лични средства.

"Два дни допълнителен платен отпуск трябва да се полагат за обучение", заявяват от асоциацията.

Снимки: Иван Григоров

Според президента на КНСБ Пламен Димитров исканията на протестиращите могат да се осъществят със 7-8 милиона лева допълнително. Той призова на свой ред за по-адекватно заплащане на нощния труд на медицинските лица.

Проведе се и среща между синдикатите и представители на правителството в Министерския съвет. "Над 200 млн. лева допълнително ще бъдат заложени в проектобюджета за 2020 година", обяви след срещата президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Настояването на синдикатите е парите да отидат за болничната помощ, като 70% от тях да са за заплати.

Пламен Димитров уточни, че си дава сметка, че всички искания няма да се решат за 15 минути, но след срещата си тръгва умерен оптимист.

Снимки: Иван Григоров

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев потвърди след срещата, че ще отпуснат още 200 милиона лева за следващата година средствата за болниците в бюджета на НЗОК. Ананиев, заедно с ръководството на КНСБ и на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, се срещна с вицепремиера Томислав Дончев.

От тези 200 млн.лв. три четвърти ще бъдат предвидени за заплати на персонала, увери министър Ананиев. По думите на министър Ананиев в държавните болници ще бъде възможно да се достигнат нивата на заплащане, заложени в Колективния трудов договор.

С бюджета за следващата година даваме устойчивост на допълнителния ресурс, отпуснат тази година от правителството, каза още министър Ананиев и увери, че стриктно ще се контролира разходването на средствата за заплати. Предвидено е през следващата година част от стойността на клиничните пътеки да бъде заделяна за възнаграждения.

Пламен Димитров, президент на КНСБ каза още, че по време на срещата е било обсъдено и финансирането на детското и училищното здравеопазване. Средствата и за тях са завишени, но не толкова колкото очаквахме, каза Димитров. По думите му синдикатът ще продължи да защитава и интересите на малките и общинските болници, в които не могат да бъдат достигнати нивата на заплащане, договорени в Колективния трудов договор.